Stockholm forbyr eldre bensin- og dieselbiler i gjennomfartsgate

Stockholm innfører miljøsone i en av byens store gjennomfartgater, og brudd på forbudet straffes med bot på 1000 svenske kroner.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:

Snart blir det forbudt å kjøre eldre bensin- og diesel bilder i enkelte områder i Stockholm, hvor luftkvalitet og nitrogenoksider har gått utover hvordan folk kan ferdes.

– Miljøsonen er det eneste verktøyet vi har for å få en ned nitrogenoksider. Vi vet at utslipp er farlige for folket, spesielt for barn, unge og eldre, sier Daniel Helldén (Miljöpartiet) til den svenske avisen Dagens Industri.

I fjor vår ga den svenske regjeringen alle kommuner muligheten til å innføre to ulike former for miljøsoner, men så langt har bare Stockholm tatt i bruk muligheten. Miljøsonen vil bli i Hornsgatan i Stockholm, som ofte er preget av dårlig luftkvalitet.

Les også: (+) Slik slår digitaliseringsbølgen inn over restaurantbransjen

Brudd på miljøsonen straffes med en bot på 1.000 svenske kroner.

Ifølge avisen har også det grønnblå styret i Stockholm blitt enige om å diskutere mulighetene for dynamiske miljøsoner, som gjør det mulig for midlertidige forbud i enkeltgater, dersom utslippene blir for høye.

Foreløpig kan biler som oppfyller EU-kravene Euro 5 og Euro 6 kjøre på veien, men i 2022 blir miljøsonen skjerpet inn slik at dieselbilene må innfri Euro 6-kravet for å kjøre der.