KrF sier nei til flere skattekutt etter bompengeavtalen

Etter avtalen om bompenger sier KrF det blir vanskelig å gjennomføre flere skattekutt, slik regjeringen har lovet i Granavolden-plattformen.

SKATTEKUTT-NEI: Tore Storehaug (KrF) i vandrehallen på Stortinget. Han sier det lite rom for ytterligere skattelettelser etter regjeringens bompengeavtale.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Avtalen mellom regjeringspartiene som innebærer økt bevilgning til kollektivtrafikk og kutt i bompenger, vil koste om lag 2 milliarder kroner i året. Avtalen har en varighet på ti år, så den totale prislappen for staten vil ende på rundt 20 milliarder kroner.

Finanspolitisk talsmann Tore Storehaug i KrF sier til Klassekampen at det vil være lite rom igjen for flere skattelettelser på grunn av avtalen. I Granavolden-plattformen lover regjeringen kutt i skatte- og avgiftsnivået i Norge. Partiet avviser at bompengeavtalen kan åpne for å bruke mer av oljepengene.

Les også: (+) Derfor faller kronen nå

– Nei, dette betyr hardere prioritering. Vi kan ikke ha store skatte- og avgiftslettelser. Vi kan heller ikke legge opp til en overstimulering av norsk økonomi eller en rask bruk av oljepenger, sier Storehaug til avisen.

Les på E24+

The Economist: Tiår med stagnasjon truer hele verdensøkonomien

Onsdag og torsdag skal regjeringen møtes for å legge siste hånd på statsbudsjettet for 2020. Da må de påløpte utgiftene for bompengeavtalen dekkes inn.

Høyres finanspolitiske talsmann Henrik Asheim sier det er mulig å hente noe av gevinsten i det statlige selskapet Nye Veier for å finansiere bomavtalen og sier det fremdeles er handlingsrom i budsjettet. Finanspolitiske talsmann Sivert Bjørnstad i Frp ser derimot ikke at avtalen vil hindre øvrige lettelser i skatt eller avgift.

– I et budsjett på 1.350 milliarder kroner er det ikke noe problem å frigjøre 2 milliarder kroner. Det viktigste er å bake kaka større, sier han.

Les også

Fem milliarder mer i skatteinntekter til kommunene

Les også

Staten kompenserer kommuner for tapt eiendomsskatt

Les også

Eiendom Norge: Byen må ikke bli et sted kun for eliten

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Politikk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Frp vil kutte mer i eiendomsskatten

  2. Frp frigjør seg fra bompengeavtalen

  3. Ny bompengerekord for norske bilister i fjor

  4. Annonsørinnhold

  5. Zero: Syv klimatiltak regjeringen kan gjøre nå

  6. Jonas Gahr Støre åpner for å overby regjeringen i bruk av oljepenger