Eika-sjeføkonom: – Ta rentebanen med en stor klype salt

Jan Ludvig Andreassen mener vi står overfor en tøff og langvarig nedtur i verdensøkonomien.

PESSIMIST: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen mener vi må belage oss på et langt og tøft tiår.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Norges Bank satte som ventet opp styringsrenten til 1,25 prosent torsdag, og ga samtidig klare signaler om nok en heving innen desember.

Eikagruppens sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen spår dystre utsikter og mener rentebanen fra Norges Bank må tas med en klype salt.

– Dessverre er ikke anslagene fremover sikre på noen som helst måte. Vi får ta det som det kommer, det er det alle sentralbanksjefer sier.

Prognosen for Norges Banks styringsrente fremover, den såkalte rentebanen, indikerer at renteoppgangen det neste året kommer litt raskere enn tidligere antatt, ifølge sentralbanken.

Les også: (+) Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

– Varsku her

Ved utgangen av 2022 vil styringsrenten trolig ligge på rundt 1,75 prosent, ifølge prognosen.

– Norges Bank indikerer en rentebane oppover, mens andre steder indikerer de rentekutt. Men det er jo kanskje større usikkerhet nå enn siden finanskrisen, og jeg tror vi skal ta disse rentebanene med en stor klype salt, sier Andreassen.

Norges Bank sier handelskonfliktene bidrar til «betydelig usikkerhet om utviklingen internasjonalt».

– Denne rentehevingen kan kanskje ses på som et varsku her, kommenterer sjeføkonomen:

– Dette er en farlig verden vi lever i, og vi går inn i denne potensielle krisen med rekordhøyt utbud av boliger, rekordhøy gjeld, og i en situasjon hvor hvis det går galt, så er det ikke mye hjelp å få fra finanspolitikken eller pengepolitikken. Jeg tror og håper det er det sentralbanken tenker på: den enorme usikkerheten fremover. Og hva vi kan gjøre hvis det går galt.

Les også

Rentehevingen i kortversjon: Fem grunner til at Olsen hever renten

Varsler vanskelig tiår

Andreassen mener det er store utfordringer for Euopa i tiden fremover, og fare for langvarige nedgangstider.

– Denne rentehevingen handler nok om å få folk til å bremse opp med låneetterspørslene i forkant av en tøff, langvarig nedtur i verdensøkonomien.

– Hvis du bare ser på markedsbildet i dag så blir det negative renter hele 2020-tallet – det tyder på at det skal gå dårlig i ti år fremover. Det er det jeg tror i alle fall Norge må forstå: 2020-tallet blir et veldig vanskelig tiår for verdensøkonomien og Europa.

Mener Norge er spesielle

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets deler ikke Andreassens dystopiske fremtidsutsikter, selv om hun er med på at det kan bli et vanskelig tiår.

– Jeg deler ikke den dystre oppfatningen av tilstanden eller utsikten for norsk økonomi, eller internasjonal økonomi for den del.

– Vi er inne i en veldig sterk økonomisk fase i Norge nå. Vi har lav arbeidsledighet, vi har god fart på økonomien og en økende temperatur, så hvis en kun ser på norsk økonomi og utsiktene i løpet av det neste året, så ser det veldig bra ut, sier Haugland.

Hun mener man ut fra innenlandske forhold kan forstå at renten skal opp, og fremholder at det ikke vil knekke norsk økonomi.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Foto: Stig B. Fiksdal

– Inntektsveksten er på vei opp, dette tåler vi. Vi er ikke på nivåer hvor det begynner å bli problematisk.

Imidlertid kan Haugland være med på at situasjonen internasjonalt er uavklart og preget av mørke skyer, særlig knyttet til handelskrigen USAs president fører mot Kina.

– Det kan hende at det ligger an til en vekstbrems der ute nå. Vi har jo prøvd å anslå effekten av en full handelskrig, altså en videre eskalering, som jeg tror blir enden på visa. Det kommer til å være negativt, så det er gode grunner til at sentralbankene der ute nå snur, men norsk økonomi er spesielt og olje- og gasstung fremdeles. Så jeg har tro på at norsk økonomi gjør det godt, ikke bare i år, men også neste år, særlig fordi oljeinvesteringene er så sterk drivkraft.

Les også

Overraskende med to hevinger fra Norges Bank i 2019: – Danser alene

Oljeboomen gir en dytt

Men oljeboomen vil ikke vare for evig, påpeker Haugland.

– Det snur om to års tid, aktiviteten må ned. Da mister vi nettopp denne drivkraften, så det er ikke sånn at vi for alltid kan forvente at norsk økonomi raser av gårde mens omverdenen demper seg. Men akkurat nå er vi inne i en spesiell konjunkturfase i Norge.

Hvis det går dårlig i Norge så vil det påvirke norsk økonomi, men vi er enda mer påvirket av oljesektoren, så det trumfer den internasjonale usikkerheten, mener DNB-sjeføkonomen.

– Hvis det derimot blir ragnarok i de internasjonale finansmarkedene, at det strammer seg til og det blir vanskelig for bedrifter å låne internasjonalt, hvis risikoen øker veldig, så vil det slå direkte inn i norsk økonomi, med sterk kraft. Men nå er jo saken den at sentralbanken reagerer, og da virker det ikke som det er sånn at risikopremiene stiger likevel. Markedet krever stimulans og får det, så da får vi ikke de innstrammingene som vi kunne frykte, sier Haugland.

Les også

Sjeføkonom om rentehevingen: – Det var ikke behov for dette nå

Ti spesielle år

– Men jeg er enig i at det kommer til å bli vanskelig. Vi er i en verden hvor vi ikke har så mye våpen igjen innenfor pengepolitikken i Europa. Da blir det vanskelig å kontre nedturer, så det skal bli veldig krevende. Vi har ikke all verdens rom innenfor finanspolitikken heller. Gjeldsutsiktene er enorme, men det spiller ingen rolle så lenge låneutsiktene er så lave.

Også Haugland mener at det neste tiåret blir spesielt.

– Vi har arven fra finanskrisen, i form av at vi har brukt enorme stimulanseverktøy rundt omkring i verden, og på mange felt har vi ikke rukket å reversere særlig, selv om Fed har kommet et stykke.

– For Norges del blir det et utfordrende tiår fordi vi må vende oss til å vokse i takt med våre omgivelser. Det er litt spesielt i år og neste år, men så blir det sånn at vi igjen må regne med å vokse litt som andre land, med lavere takt og inntektsvekst. Det blir ikke et like eventyrlig tiår som det vi hadde bak oss med 2000-tallet, absolutt ikke.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank
  2. Internasjonal politikk

Flere artikler

  1. Renterådet venter nullrente i lang tid: – Optimistene har fått seg et skudd for baugen

  2. Renterådet mener norsk økonomi er flere år unna en normalsituasjon: – Vi er fortsatt i en unntakstilstand

  3. Renterådet tror vaksinen kan fremskynde rentehopp: – Blir avgjørende

  4. Økonom om Olsens renteheving: – Ser ut som en litt sen takling på fotballbanen

  5. Tror normal rente er tre år unna: – En lang vei tilbake