Donald Trump vurderer å utsette deadline for handelsavtale med Kina 60 dager

USA vurderer å utsette oppjusteringen av toll på kinesiske varer.

Foto: Susan Walsh AP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

USAs president Donald Trump vurderer å utsette fristen for å komme til enighet med Kina i inntil 60 dager. Det opplyser kilder til nyhetsbyrået Bloomberg tidlig torsdag morgen.

Det vil i så fall bli andre gang på relativt kort tid at presidenten dropper å øke toll på kinesiske varer etter at han utsatte den planlagte innføringen i starten av desember.

Dersom landene ikke kommer til enighet vil USA etter planen øke toll på en rekke kinesiske varer fra 10 til 25 prosent.

Vil legge frem et forslag for lederne

I en samtale med pressen tirsdag åpnet presidenten for å utsette fristen for å komme til enighet om en ny handelsavtale dersom han var av den oppfatning at landene var nære enighet.

En talsperson for USAs handelsutsending Robert Lighthizer har ikke ønsket å kommentere opplysningene Bloomberg sitter på.

Les også

Nye handelssamtaler mellom USA og Kina i Beijing

Samtalene mellom USA og Kina har fortsatt i Beijing denne uken. USAs finansminister Steven Mnuchin skal ifølge South China Morning Post møte Xi Jinping under fredagens møter.

Tidligere har Trump indikert at han selv må møte den kinesiske presidenten for å sluttføre en avtale de to stormaktene mellom. Målet med samtalene denne uken er ifølge Bloomberg å få på plass et klart rammeverk som de to landene kan presentere for sine presidenter.

Handelsoverskuddet falt i januar

Kina ønsker å få fjernet de allerede innførte tollgrepene fra USA, og for å få amerikanerne til å etterkomme deres ønske, fokuseres det nå på å få redusert Kinas handelsoverskudd på over 300 milliarder dollar. Kina har ifølge Bloomberg tilbudt seg å øke innkjøpene av amerikanske varer kraftig de neste seks årene.

Les på E24+

Donald Trumps drøm om billig olje er fortsatt innen rekkevidde

Kinesernes handelsoverskudd til USA falt til 27,3 milliarder dollar i januar, ned fra 29,87 milliarder dollar i desember, ifølge ferske tall fra kinesiske myndigheter publisert natt til torsdag, skriver Reuters.

Samtidig ble det kjent at Kinas eksport til USA falt med 2,4 prosent i januar, sammenlignet med et år tidligere. Importen fra USA ble igjen rammet av handelskonflikten og falt med hele 41,2 prosent, mot året før.

Publisert:

Flere artikler

  1. Medier: USA avlyser planlagte handelssamtaler med Kina

  2. Betalt innhold

    Vil handelskrigen trappes opp? Slik kan samtalene mellom USA og Kina utspille seg

  3. Bloomberg: USA bekymret for Kina-brems i handelssamtalene

  4. WSJ: USA vurderer å redusere toll på kinesisk import

  5. Kina innfører hevntoll på USA-varer verdt 675 milliarder kroner