Folket frykter «Finans-Siv»

Nordmenn er skeptiske til Siv Jensen (44) som finansminister - bare 1 av 4 har tro på henne som finansminister. Men økonomene tror resten av regjeringen vil holde henne i ørene.

PENGESJEF? Frps krever at Siv Jensen blir finansminister, men bare 1 av 4 nordmenn tror det er en god idé.
  • Nilas Johnsen (VG)
  • Marcus Husby
Publisert: Publisert:

Før valget, gikk Frps to nestledere, Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen, ut og krevde at Siv Jensen må bli finansminister i en ny regjering.

Men en meningsmåling InFact har gjort for VG, viser at bare hver fjerde spurte tror Frp-lederen vil fungere «godt» eller «svært godt» i rollen som finansminister.

45,5 prosent svarer at de tror hun vil fungere «dårlig» eller «svært dårlig», mens nær 15 prosent svarer midt på skalaen. Omtrent like mange svarer «vet ikke».

At Frp vil føre en uansvarlig økonomisk politikk, var et av kronargumentene til Arbeiderpartiet i valgkampen. Eksperter VG har snakket med er ikke like engstelige.

- Får føringer

Økonomene mener nemlig at regjeringens samlede politikk vil bety at Siv Jensen ikke kan forsyne seg fritt av pengesekken dersom hun blir finansminister.

Også Finansdepartementets mektige byråkrati legger klare føringer, påpeker de.

Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, tror ikke at Frp får gjennomslag for noen kraftig økning i oljepengebruken.

- De tre andre partiene sier jo nei til det, og selv de ti milliardene ekstra som Frp nå antyder, er ikke å regne som en «løssluppen» bruk av oljepenger, sier Dørum.

- Dersom en ny regjering over flere år legger seg på en helt annen bruk av oljepenger vil det få en effekt, men det forventer vi ikke, fortsetter han.

Dørum tror Jensen vil kunne bli en effektiv finansminister, og viser til at SVs Kristin Halvorsen motbeviste sine kritikere.

- Finanspolitikken må og vil være forankret i regjeringens samlede politikk. Finansministeren skal ivareta helheten, og må kunne selge inn denne politikken overfor resten av regjeringen og allmennheten. Da er det ingen ulempe å ha politisk tyngde, slik Jensen har, sier Dørum.

Fryktes ikke

Seniorøkonom i Nordea Markets, Katrine Boye, tror heller ikke folk flest trenger å frykte «Finans-Siv».

- Jeg hadde nok vært mer redd for det for et par år siden. Mye av grunnen til det, er erfaringen vi hadde med Kristin Halvorsen i samme stilling. Mange lurte på hvordan det skulle gå, men Halvorsen viste ansvarlighet og gjorde ikke de store omveltningene, som mange kanskje hadde fryktet.

- Finansdepartementet består jo av en rekke fagfolk, og de jobber iherdig for å unngå de mest dramatiske økonomiske utfallene, sier Boye.

Makroøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken vil ikke kommentere Siv Jensen som person, men påpeker også at det er regjeringens samlede politikk, ikke de enkelte statsrådspostene, som avgjør.

- Erna Solberg har jo sagt at hun vil holde budsjettene innenfor handlingsregelen. Hvordan økonomien påvirkes av en ny politikk er derfor avhengig av hvor stort gjennomslag Frp får.

Kristin Halvorsen

PS! Siv Jensen vil hverken kommentere VGs måling eller økonomenes reaksjon på den:- Jeg har ingen kommentar til eventuelle statsrådposter og posisjoner. Frp er opptatt av å få gjennomført mest mulig av vår politikk, skriver Jensen i en e-post.

- Hold henne unna!

- Finansministerposten gir stor påvirkning, mener Kristin Halvorsen, og råder KrF og Venstre til å kjempe mot Siv Jensens kandidatur.

- Finansministeren har stor makt ved å legge fram det første budsjettforslaget, og legger mange premisser gjennom det, sier tidligere finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Hun ønsker ikke å gi noen råd til Siv Jensen i forhold til den viktige ministerposten, men er klar i sitt råd til KrF og Venstre:

- Ikke la henne bli finansminister, for da får dere et såre strev i budsjettforhandlingene.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Jensen varsler skattekutt i budsjett for omstilling

  2. Lar seg ikke betrygge av sjeføkonomene:- Høyre og Frp vil presse opp renten

  3. Jens i løpet av 8 år: 714 milliarder Erna i løpet av 4 år: 748 milliarder

  4. KrF-smell for Jensen - går imot endring av inflasjonsmålet

  5. Endret ikke forgjengerens«oljebudsjett»