Mæland ut mot Støre: - Ordspilleri og tåkelegging

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at det er helt klart hva hans parti mener om statlig eierskap. Det er næringsministeren uenig i.

STØRE TÅKELEGGER: Næringsminister Monica Mæland langer ut mot Jonas Gahr Støres utspill i debatten om statlig eierskap.

Terje Pedersen
  • John Thomas Aarø
  • Sigrid Moe
Publisert:

– Ordspilleri og tåkelegging.

Slik beskriver næringsminister Monica Mæland (H) utspillene som har kommet fra Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, og andre opposisjonspartier i debatten om statlig eierskap.

– Jonas Gahr Støre er utydelig. Han kritiserer vår eierskapsmelding, før han deretter er enig i noe av den. Han tåkelegger hva som er Aps eierskapspolitikk, sier Mæland.

Hun mener at Aps retorikk om at regjeringen nå selger landet, faller på sin egen urimelighet.

– Skal vi ta Ap på alvor, må vi se på hva de gjorde da de var i posisjon. De har gått i bresjen for store privatiseringsprosesser.

Norges næringsminister peker blant annet på havbruksselskapet Cermaq, som nå er på japanske hender i form av industrikonsernet Mitsubishi.

– Vel ett år ute av regjeringskontorene, har de ombestemt seg. Mange av selskapene vi har bedt om fullmakt for, er de samme selskapene som Ap selv ville selge. Men nå er det plutselig slik at vi selger arvesølvet.

– Dette er et politisk spill fra Aps side, sier Mæland.

Ap-leder Jonas Gahr Støre

Fredrik Varfjell

Blusset opp

Debatten har rast etter at næringsministeren i fjor sommer lanserte regjeringens nye eierskapsmelding der man ville ha fullmakter til å redusere statens eierandel.

Debatten har blusset opp igjen i januar, blant annet som følge av PR-mann Ingebrigt Steen Jensens Facebook-kampanje «Nei til salg av Norge». Nå har siden over 25.000 følgere.

Ordlyden har vært tidvis sterk:

– Det ser ut som det eneste som får bli i Norge, er Mulla Krekar, sa Senterpartiets representant Geir Pollestad fra Stortingets talerstol en uke inn i 2015, gjengitt av NTB.

Pollestad leder næringskomiteen på Stortinget.

– I stedet for å bygge landet, vil de selge landet. Vi er ikke for statisk statlig eierskap, men vi har kategorier for hva staten bør eie, og mener dagens eierstruktur er god, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG lørdag.

– Driver med styrearbeid

Mæland mener ikke bare at Gahr Støre nå skaper forvirring rundt Arbeiderpartiets eierskapspolitikk.

Næringsministeren mener han nå skaper tvil og forvirring rundt hvordan staten bør forvalte eierskap i næringslivet.

Hun viser til at Ap har bedt regjeringen om å utarbeide en rekrutteringsplan for kvinner i ledelsen i statlige selskap. I tillegg foreslår Ap at statseide selskaper må gi fullt innsyn i deres virksomhet i utlandet. Statlige selskaper opererer i mange land, og Mæland mener dette forslaget kan være i strid med andre lands regelverk.

Næringsministeren mener derfor Gahr Støre utfordrer ansvarsfordelingen mellom eier og styrerom

– Det er selskapets styre som skal vedta dette. Ap driver med styrearbeid, sier Mæland, og fortsetter:

– Et slikt forslag kan legge begrensninger på norske bedrifters mulighet til å drive virksomhet i andre land. Og da snakker vi primært land som USA og andre nære land. Ap er mer opptatt av politisk spill enn å drive seriøs eierskapspolitikk.

Ikke et mageplask

Mæland mener at eierskapsmeldingen ikke er blitt et mageplask for

regjeringen, slik Senterpartiets Geir Pollestad, uttalte, da regjeringen ikke får fullmakt til å selge blant annet Flytoget og Kongsberg Gruppen.

– Det er blitt skapt et inntrykk av at regjeringen ikke har fått gjennomslag for eierskapsmeldingen, men det er et veldig tydelig flertall. Høyre, Frp, KrF og Venstre er enige om de lange linjene, sier næringsministeren.

– Det er tydelige rammer for statlig eierskap og partiene er enig i prinsippene for dette. Det bidrar til forutsigbarhet og en tydelig retning for næringslivet, sier hun.

– Næringsministeren rygger

Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet sier at det ikke hersker noen tvil om Aps syn på statlig eierskap, og at hovedtrekkene er beskrevet i den forrige eierskapsmeldingen.

– Her er en næringsminister som rygger i full fart. Hun har opplevd at KrF og Venstre har satt foten ned, og stoppet salg av Flytoget, Kongsberg Gruppen og Statskog, og det etter hun i debatter med meg i flere måneder har debattert hardt for nedsalg i selskapene, sier Gahr Støre til E24.

Han gjentar at den industrielle og strategiske begrunnelsen for å selge Flytoget og å selge seg ned i Kongsberg Gruppen og Telenor er svak.

Han sier at det stemmer at det ble gitt fullmakt til å selge Cermaq da Ap ledet landet, men det ble ikke solgt av Ap.

– Det er heller ikke det selskapet vi har kritisert regjeringen for å selge, sier Ap-lederen, og legger til at vurdering av salg varierer fra selskap til selskap.

– Og det er interessant at kritikken på rekrutteringsstrategien for å få kvinner inn i styrene kommer fra en partifelle av Ansgar Gabrielsen, som i sin tid la frem et historisk lovforslag om minst 40 prosent kvinner i styrene. For meg er dette et uttrykk for at Mæland er gammel-Høyre, som tror at likestilling blir til av seg selv, sier Gahr Støre.

Les også

Støre og Solberg i klinsj om nedsalg

Les også

– Direkte nedsalg minst aktuelt

Les også

- Det som startet som en stor sak, har endt som et mageplask

Flere artikler

  1. - Det som startet som en stor sak, har endt som et mageplask

  2. Regjeringen får flertall for nedsalg i Telenor

  3. Regjeringen vil ikke lenger selge seg ned i Telenor

  4. Annonsørinnhold

  5. – Bedre å eie 10 prosent i 10 flytog, enn 100 prosent i ett

  6. – Direkte nedsalg minst aktuelt