Næringslivet i Sør-Varanger frykter stengt grense

Asyltilstrømningen har gitt kortsiktig oppsving for bedrifter nær Storskog.

GIR OPPDRAG: En mann triller en liten jente over grensen fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots, man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

«Den økte tilstrømmingen av asylsøkere vil isolert sett virke ekspansivt i norsk økonomi», skriver regjeringen i tilleggsnummeret hvor forslagene til ekstrabevilgninger knyttet til asyltilstrømmingen ble presentert.

Regjeringen skriver også at tilstrømmingen er ventet å gi en betydelig og rask sysselsettingseffekt, men vet ikke hvor stor den effekten blir.

«Det er ikke gjennomført konkrete beregninger på hvor sterk sysselsettingseffekten blir, men effekten på sysselsettingen vil komme raskt siden de umiddelbare utfordringene med tilstrømmingen av flere asylsøkere må håndteres. Usikkerheten i virkningene på sysselsettingen er stor, dels avhengig av hvordan oppgavene løses og dels avhengig av hvor mange asylsøkere som kommer,» skriver kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet i en e-post til E24.

Les også

Siv Jensen øker bruttoskatten på lønn

Næringslivet får oppdrag

I Sør-Varanger har næringslivet allerede merket noen positive konsekvenser av at asylsøkerne har kommet i hopetall gjennom grenseovergangen Storskog som ligger i kommunen.

– Vi opplever at flere bedrifter i lokalmiljøet får økt omsetning. Det handler om at man har fått oppdrag i forbindelse med nytt mottak. Men vi vet jo ikke hvor langvarig det blir, sier daglig leder Guro Brandshaug i Kirkenes Næringshage.

Men for næringslivet i kommunen overskygges gleden over at strømmen av asylsøkere gir et lite oppsving i aktiviteten, av frykten for noe verre.

FRYKTER STENGT GRENSE: Daglig leder Guro Brandshaug i Kirkenes Næringshage

– For vår del er likevel dagens situasjon preget av en frykt for større negative konsekvenser dersom grensen blir stengt, sier hun.

– Næringslivet i Sør-Varanger er allerede preget av nedgangskonjunktur som følge av rubelfallet, handelsrestriksjoner og også lave metallpriser. En stengt grense vil være dramatisk for oss, legger hun til.

Blir frustrert av Oslo-politikere

Brandshaug forteller at næringslivet i Sør-Varanger har samhandlet med Russland i årtier og er fullstendig avhengig av at samhandelen kan fortsette.

– Den viktigste faktoren for oss er åpen grense, samarbeid og lav spenning knyttet til alt som har med grenseoverskridende virksomhet å gjøre, sier hun.

Derfor blir hun frustrert når rikspolitikere i Oslo, som hun liker å påpeke ligger 2.000 kilometer unna, tar til orde for å stenge grenseovergangen i Storskog.

Les også

DNB: – Milliarder i økte asylkostnader neste år

Og kommunen og folkene som bor der, klarer ifølge Brandshaug enn så lenge å håndtere de som kommer.

– Det samfunnet som lever her oppe er multietnisk allerede. Det å ta imot folk som har beskyttelsesbehov er noe vi har kompetanse på, sier hun.

Men hun legger til at hun håper de sentrale myndighetene snart får opp farten slik at de kan overta den jobben som i dag i stor grad gjøres av lokale frivillige.

Også ellers i Europa merke at strømmen av asylsøkere også skaper økt økonomisk aktivitet.

Utsolgt på Ikea

Ikeas talskvinne Josefin Thorell sier til Bloomberg at Ikea nå har enkelte mangler av senger og madrasser i noen butikker i Sverige og Tyskland.

– Hvis situasjonen vedvarer regner vi med at det vil bli vanskelig å opprettholde tilbudet, sier hun til Bloomberg.

Bloomberg sier også at EU-kommisjonen anslår at Tyskland, som er eurosonens største økonomi, får en økt økonomisk vekst i inneværende år på 0,1 prosent og hele 0,4 prosent neste år som følge av de mange asylsøkerne.

Men tilstrømningen har sin pris. Økonom-instituttet Ifo har tirsdag offentliggjort sitt siste anslag for den tyske statens utgifter til asylstrømmen.

Bare i inneværende år er regningen 21,1 milliarder euro, har de regnet seg frem til.

Les også

Bestemor Europa trenger dem

Les også

Cameron får innvandringsslakt av eget budsjettkontor

Les også

Sandberg hardt ut mot innvandringspolitikken

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Denne ordføreren gleder seg over «bare» 5,1 prosent arbeidsledighet

  2. Dette asylsenteret ga ras i lokal arbeidsledighet

  3. Sydvaranger Gruve skylder 2,8 milliarder kroner

  4. – Kom som lyn fra klar himmel

  5. Ordfører i hardt rammet korona-kommune: Hvorfor ikke obligatorisk testing tidligere?