FRANSK FAGFORENING TIL ELKEM: Fransk fagforening til Elkem: - Kineserne er som vampyrer

Fagforeningen til franske Rhodia mener Elkem bør forberede seg på det verste.

"VAMPYR": I 2007 kjøpte China Bluestar silikonvirksomheten til franske Rhodia. Den franske fagforeningen kaller kineserne vampyrer som bare vil ta franskmennenes teknologi til Kina.
Publisert:

I 2007 kjøpte China National Bluestar opp silisiumvirksomheten til franske Rhodia. Tirsdag bekreftet Orkla at det kinesiske firmaet kjøper Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solam.

- Siden kineserne overtok har det ikke vært gjort noen investering. Det er ingen åpenhet om fremtidsplanene. Det skaper en enorm usikkerhet blant de ansatte, sier Eric Ulme i Rhodias fagforening CGT, til Dagens Næringsliv (DN).

Les også: Orkla selger Elkem - og tar REC av salgslisten

- Kineserne er som vampyrer. De kommer og suger til seg teknologien vår for å ta den med seg tilbake til Kina, sier Ulmes kollega Jean Granjon.

Ulme og Granjon sier de tviler på at bedriftens deres vil overleve lenge. Hadde Elkem spurt franskmennene om råd, ville de sagt: Hold deg unna Bluestar.

Bluestar selv kjenner seg ikke igjen i franskmennenes kritikk:

- Vi er verken imperialister eller vampyrer. Vi vil sannsynligvis ikke åpne nye fabrikker i Norge, men vi vil heller ikke stenge ned gamle, sier Bluestars konsernsjef Robert Lu til DN.

E24s redaktør Per Valebrokk: Elkem forsvinner uansett

Elkem er blant verdens ledende selskaper innenfor produksjon av metaller og materialer. Hovedproduktene er silisium, høyrent silisium til solarindustrien, spesiallegeringer av ferrosilisium til støperiindustrien, karbon og microsilica.

"I Bluestar får Elkem en eier som representerer en sterk industriell kultur, og som har kapital og markedsadgang til å videreutvikle Elkems virksomheter, herunder Elkem Solars energieffektive prosess for produksjon av solcellesilisium", skriver Orkla-sjef Bjørn Wiggen i en pressemelding.

– Et eventuelt salg til China National Bluestar vil også bli en prøvestein på hvordan kinesiske investorer vil opptre i Norge, både når det gjelder aktiviteten i Norge, hvordan de vil forholde seg til norsk samarbeidskultur og utvikle relasjonene mellom Norge og Kina, sa LO-leder Roar Flåthen i forkant av salget.

Publisert:
Gå til e24.no