Det haster med Nordland for StatoilHydro

StatoilHydro leter som aldri før, men må likevel ha tilgang til feltene utenfor Nordland for å hindre fall i oljeproduksjonen.

Publisert:

StatoilHydro

OSE

STL

har gjort 12 funn på norsk sokkel i år, og er godt fornøyd med det.

- Det er en god start på et omfattende leteprogram, sa konsernsjef Helge Lund da han presenterte tallene for første kvartal 2008 tirsdag morgen.

Han planlegger å bruke 18 milliarder kroner på leting i år.

Les også de andre sakene om StatoilHydros resultat: og

Finner lite

De fleste funnene som StatoilHydro har gjort de siste årene er imidlertid små eller knøttsmå.

Tirsdag morgen meldte selskapet om to funn nær Oseberg-feltet.

- Vi gjør mange funn nær eksisterende infrastruktur. Funnene er ofte små, og vi må utvikle feltene raskt for å unytte infrastrukturen som ligger der, sa Lund.

Det siste året har selskapets produksjon på norsk sokkel falt fra 858.000 fat daglig, til 845.000 fat. Gassproduksjonen stiger.

Vil ha Nordland

Derfor vil Statoil-sjefen har tilgang til nye områder. Øverst på ønskelisten står feltene i Norskehavet utenfor Nordland.

- Vi er avhengige av å få tilgang til nytt areal, der vi har mulighet til store funn. Barentshavet er i ferd med å løse seg, men vi må få tilgang til feltene utenfor Nordland, sa Lund.

Han understreker at det ofte tar lang tid fra næringen får tilgang, til produksjonen kan starte.

- Vi kan ikke vente med å slippe til oljenæringen her, fordi aktiviteten er høy akkurat nå. Det kan ta 10-15 år før produksjonen kan komme i gang. Snøhvit-feltet ble oppdaget i 1983, sier Lund.

Les også:

Produksjonen på Snøhvit er ennå ikke i gang.

Miljøorganisasjonene er svært skeptiske til å åpne feltene utenfor Nordland for oljeleting. Regjeringen skal legge frem en forvaltningsplan for Norskehavet neste vår.

Les også Ingeborg Gjærums kommentar:

Til E24-forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om