SV bryter regjeringssamtalene

SV går nå i opposisjon – uten binding til den kommende Ap-regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

  • Ine Brunborg
Publisert:

– Det er med stor skuffelse at at vi må erkjenne at det ikke er politisk grunnlag for å danne en rødgrønn regjering, sier SV-leder Audun Lysbakken i møte med pressen utenfor Hurdalsjøen Hotell.

SV går dermed ut av sonderingene med Ap og Sp, og partiet går nå i opposisjon, bekrefter han.

Lysbakken er samtidig åpen for videre forhandlinger i løpet av den neste fireårsperioden.

– SV kommer til å være beredt på å gå i forhandlinger hvis man er villig å gjøre det med blanke ark, uten å kreve tilslutning til den type avklaringer vi i dag har avvist.

Klima og fordeling var avgjørende

Partiet bekreftet bruddet i en pressemelding onsdag ettermiddag.

– Hele tiden har vi vært klar på at det ville være den helhetlige politikken for rettferdig fordeling og helheten på klima og natur som ville avgjøre om SV går i regjering. Det er fordi vi ser at helheten på disse områdene ville blitt for svak at vi nå går i opposisjon og kjemper for disse sakene i Stortinget, sier Lysbakken i meldingen.

Han mener at SV får til bedre politikk for sine velgere i opposisjon – og utenfor premissene som ble lagt i regjeringssonderingene.

– Å akseptere disse ville innebære at vi ville skuffe folk som er opptatt av et kraftfullt taksktifte for klima, natur og rettferdig fordeling, sier Lysbakken.

Les også

Miljøbevegelsen overrasket over SV-exit: – Det lover ikke godt

Vil ha Ap-ledet regjering

Lysbakken fastholder at han foretrekker en regjering ledet av Ap fremfor en borgerlig regjering.

– Derfor kan Ap og Sp fortsette samtaler om å danne en ny regjering. Vi vil opptre konstruktivt hvis regjeringen søker flertall med oss, men vil da stå fritt til å ta opp alle saker, også de som det ikke har vært mulig å få gjennom i regjeringssonderingene.

Sonderingene startet på Hurdalsjøen Hotell på torsdag i forrige uke. Målet var å avklare grunnlaget for regjeringsforhandlinger mellom de tre partiene.

– Hadde håpet på et annet utfall

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiene hadde en god tone i sonderingene, men erkjenner at resultatet ikke ble som han ønsket seg.

– Jeg har respekt for at SV kom til den konklusjonen, men jeg hadde håpet på et annet utfall, sier Støre i møte med pressen onsdag.

Han trekker frem at Lysbakken fortsatt er åpen for nye samtaler i fremtiden.

– Det er et et håp jeg deler, om den muligheten skulle by seg.

– Vi går nå inn i noen år hvor vi skal ta viktige beslutninger. Vi kommer til å ha nær kontakt med SV i Stortinget, og det er på den siden vi vil søke oss til i hovedlinjene i arbeidet – også knyttet til budsjett, sier Støre.

Vil fortsette sonderingene

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier han nå vil fortsette samtalene med Ap.

– Til syvende og sist er det politikken som er avgjørende, og så konkluderte SV med at det var for stor politisk avstand. Det har jeg respekt for, sier Vedum onsdag.

– Jeg mener at det hviler et ansvar på Sp og Ap å fortsette en god tone, og se hvordan vi kan danne grunnlag for en ny god regjering i Norge.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Audun Lysbakken
  2. Jonas Gahr Støre
  3. Arbeiderpartiet (Ap)
  4. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

  1. Støre: – Hadde håpet på et annet utfall

  2. Regjeringssamtalene: Tar helgefri – fortsetter mandag

  3. Ap og Sp går i regjerings­forhandlinger: – Nå utvider jeg alfabetet

  4. Miljøbevegelsen overrasket over SV-exit: – Det lover ikke godt

  5. Støre etter Lysbakken-møte: – Nå skal jeg ta en prat med Rødt og MDG