Solberg og Jensen risikerer å måtte be Oljefondet om penger

2015 kan bli det første året i Oljefondets historie at staten ikke setter penger inn på fondet.

SNAKKET OM ØKONOMIEN: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen får en orientering om situasjonen i norsk økonomi av sentralbanksjef Øystein Olsen under et møte i Oslo fredag formiddag.
  • Johann D. Sundberg
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Etter at de første pengene ble skutt inn i Oljefondet i 2006, har staten hvert eneste år nøyd seg med å bruke en liten del av statens oljeinntekter og satt pengene inn i fondet.

Rekorden satte daværende finansminister Kristin Halvorsen i 2008 da hun satte inn 384 milliarder kroner inn i fondet.

OLJEKARTET:Disse feltene står i fare

Det kunne hun gjøre fordi statens olje- og gassinntekter var rekordhøye som følge av høye oljepriser frem til sommeren 2008 kombinert med en, i forhold til dagens oljepengebruk, svært beskjeden bruk av oljepenger: «Bare» 11.797 millioner kroner.

Fredag formiddag holder statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen et møte med sentralbanksjef Øystein Olsen der de har bedt om en redegjørelse for status på norsk økonomi etter oljepriskollapsen.Følg pressekonferansen direkte fra klokken 11.30!

Fallende sparing

De ti siste årene frem til og med 2013 sparte staten i gjennomsnitt 248 milliarder kroner i året. Allerede i fjor falt statens sparing kraftig og i de ni første månedene ble det kun overført 121 nye milliarder til oljefondet.

Med en forutsetning om en økonomisk vekst i 2015 de færreste nå tror på, legger den blåblå regjeringen opp til en oljepengebruk på over 170.000 millioner kroner (oljekorrigert underskudd).

Da regjeringen la frem budsjettet, trodde den at statens olje- og gassinntekter mer enn skulle dekke denne rekordhøye oljepengebruken.

Nesten halvert pris

De la til grunn en råoljepris på 650 kroner per fat, og regnet seg frem til at staten ville få en netto kontantstrøm på 304 milliarder kroner i år.

Men siden den gang har oljeprisen rast og råoljeprisen for et oljefat ligger fredag morgen på knappe 370 kroner.

E24 har tidligere bedt den anerkjente oljekonsulenten Jarand Rystad beregnet hvilke inntekter staten får dersom oljeprisen i snitt i år ligger på 45 dollar fatet, som oljeprisen har falt ned mot denne uken (riktignok har oljeprisen steget noe på slutten av uken, og er nå på rundt 49 dollar fatet. Følg utviklingen i E24s aksjelive).

Enorm budsjettsprekk

Hans beregninger tilsier at statens netto kontantstrøm faller til 65 milliarder kroner.

Det innebærer altså en «budsjettsprekk» på hele 239 milliarder kroner!.

Les også

Statens oljeinntekter kollapser med dagens oljepris

Konsekvensen av det er at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen ikke bare bruker alle oljeinntektene sine.

SPARTE MEST: Tidligere finansminister Kristin Halvorsen.

De må ta en telefon til Oljefond-sjef Yngve Slyngstad og be han overføre mer enn 105 milliarder kroner for at regjeringen skal betale for alle utgiftene de har lagt opp til i 2015.

Det vil i så fall være første gang en finansminister må be om det for å få statens økonomi til å gå rundt.

– Det vil ikke ha noen betydning for statsbudsjettet da det er fondet man bruker oljepengene fra og ikke fra oljeinntektene direkte. Konsekvensen er at fondsoppbygningen blir lavere enn hva man trodde, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, til E24.

Fondet vokser mindre

– Om bildet holder seg over lengre tid, vil det jo ha betydning for oljepengebruken på sikt.

Vi kan vi år befinne oss i den situasjon at vi bruker mer oljepenger enn vi får inn.

– Vi nærmer oss det nivået nå ja, men det er mest av symbolsk betydning da det er fra fondet vi tar pengene. Men ja, vi kan komme til å bruke flere oljekroner enn vi får inn fra sokkelen, sier Juel.

Når staten ikke lenger sparer oljepenger, vil det også si at fondet vokser mindre enn det har gjort til nå.

Det betyr også at det pengebeløpet regjeringen har til disposisjon innenfor handlingsregelen ikke lenger øker like mye fra år til år.

Dermed blir det vanskeligere for regjeringen å finansiere den store utgiftsposten på statsbudsjettet som også er den som øker mest, nemlig alderstrygden.

Les også

To av tre nye oljekroner går rett til pensjonistene

Les også

Siv Jensen: – Det er ingen krise

Les også

Siv Jensens budsjett «sprekker» før det er vedtatt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Står klar til å dekke Siv Jensens regninger

  2. Tapper langt mindre fra Oljefondet

  3. Siv sparer mindre enn ventet i Oljefondet

  4. Siv om bruken av oljepenger:
    Derfor må Norge bremse

  5. Statens direkte oljesalg har falt med 139 mill. dagen