Macron innkaller til hastemøte etter Frankrikes verste gateuro på flere år

President Emmanuel Macron holder hastemøte etter lørdagens protester, som var de verste i landet på flere år. 133 personer ble skadd og 412 pågrepet i Paris.

URO: En demonstrant i gul vest vifter med et fransk flagg mens han er innhyllet i røyk.
  • NTB
Publisert: Publisert:

23 av de skadde var politibetjenter, opplyste hovedstadens politi søndag. De opplyste videre at 378 av de pågrepne er satt i varetekt.

Frankrikes president Emmanuel Macron innkaller søndag ettermiddag statsminister Édouard Philippe og innenriksminister Christophe Castaner til hastemøte for å diskutere sikkerhetssituasjonen. Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal det da vurderes om det skal innføres unntakstilstand for å hindre ytterligere opptøyer.

Macron ankom Frankrike søndag morgen etter flyturen fra G20-gruppens toppmøte i Argentina. Før hastemøtet senere søndag besøkte han Den ukjente soldats grav under Triumfbuen sammen med Castaner. Deretter dro Macron på befaring for å se skadeomfanget etter lørdagens demonstrasjoner. Macron møtte også politifolk og brannmannskap.

Macron fordømmer

Macron fordømte lørdag kveld de voldelige demonstrasjonene. – Vold er uakseptabelt, sa presidenten, som varslet alvorlige konsekvenser for de ansvarlige.

Om lag 5.500 demonstranter deltok i lørdagens protestaksjon. Ifølge det franske innenriksdepartementet ankom det mange som omtales som «bråkmakere» som forsøkte å bryte seg gjennom politisperringer ved Triumfbuen.

Mange biler ble satt i brann, og noen tente på en bygning langs paradegaten Champs-Élysées. Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene. Mange av dem svarte med å kaste steiner og stokker mot politiet.

Demonstrant døde

Demonstrasjoner fant sted også andre steder i landet. I Arles sør i Frankrike hadde demonstranter satt opp en veisperring som forårsaket en 10 kilometer lang kø. En varebil kolliderte med en lastebil og ble truffet av et annet kjøretøy. En demonstrant ble påkjørt og døde natt til søndag etter å ha blitt påkjørt, opplyste lokale myndigheter søndag.

Det var tredje helg på rad at demonstrantene, som står i spissen for en protestbevegelse de kaller De gule vestene, demonstrerer mot myndighetens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel med henholdsvis 1 cent (8 øre) og 4 cent (32 øre).

Les også

Over 130 skadd og 400 pågrepet i Frankrikes verste gateuro på flere år

Les også

Over 100 pågrepet i nye demonstrasjoner i Paris

Les også

Viktig konferanse om klimamålene

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Over 130 skadd og 400 pågrepet i Frankrikes verste gateuro på flere år

  2. En død og over 400 skadet i bensinprotester

  3. Over 100 pågrepet i nye demonstrasjoner i Paris

  4. Frankrike utsetter avgiftsøkninger etter massive protester

  5. Betalt innhold

    Macron vil stenge 14 atomreaktorer i Frankrike innen 2035