Ny nedtur på Wall Street

Men det ble en god uke likevel.

STARTER OPP: Aksjekursene klaterer igjen oppover i USA.
Publisert: Publisert:

Nye skuffende makroøkonomiske data sendte til slutt det amerikanske aksjemarkedet nedover fredag. Men nedturen ble forholdsvis begrenset til tross for at både boligbyggingstall og elendig forbrukertillit skapte bekymringer. På den positive siden var klare uttalelser fra investorlegenden Warren Buffett om at han kjøper aksjer nå.

Den brede S&P 500-indeksen svingte mellom minus og pluss minst 28 ganger fredag, ifølge Bloomberg. Det endte til slutt med et fall på 0,6 prosent, Dow Jones-indeksen falt med 1,4 prosent og Nasdaq var ned 0,4 prosent.

Følg det amerikanske aksjemarkedet med E24 Børs.

God uke

Det har likevel vært en god uke på Wall Street etter at den forrige ble den svakeste børsuken i moderne historie. S&P 500-indeksen har steget med 4,6 prosent denne uken, mens indeksen er fremdeles i minus med 36 prosent for hele 2008.

Det er de mange statlige redningspakkene som har satt fart på aksjemarkedet denne uken, til tross for frykten om at kredittkrisen vil ramme realøkonomien hardt og brutalt.

Bygger få boliger

Fredag kom det tall for både igangsetting av nye boliger og byggetillatelser som var skremmende svake.

Nybyggingen falt til 817.000 på årlig basis i september – et fall på 6,3 prosent. Antall byggetillatelser falt med 8,3 prosent til 786.000 på årlig basis. Det er det laveste nivået siden 1981, ifølge Bloomberg.

Tallene er dyster lesning for bygg- og anleggsbransjen, og bidro til å sende for eksempel boligbyggeren D.R. Horten ned med 8,3 prosent. S&Ps indeks over boligbyggere falt med 2,4 prosent.

Les også: Boligbygging tilbake til 1982-nivå

Lav tillit

Utviklingein I den såkalte forbrukertilliten er heller ikke oppløftende lesing. Målingen for forbrukertillit gjort av Reuters og University of Michigan falt til 57,5 i oktober – ned fra 70,3 måneden før.

Krisen i USAs økonomi gjør at amerikanerne ser dystert på sin egen økonomiske fremtid. Fallende boligpriser og stupende aksjemarkeder kan medføre en nedgang I det private forbruket for første gang siden 1991

Billig?

S&P 500-indeksen prises nå til en P/E (aksjekurs delt på inntjening per aksje) på 11,5, skriver Bloomberg. Da indeksen bunnet ut på en P/E på 10,9 10. oktober hadde ikke dette måltallet vært lavere siden juni 1985.

Hvorvidt aksjemarkedet er billig eller ikke avhenger imidlertid av om inntjeningen i selskapene kommer til å bli så bra som det analytikerne forventer. Hvis det ikke skjer, vil P/E-tallet stige til tross for at aksjekursen ligger stille.

Flere nyheter på E24.

Publisert: