Norfund slår Oljefondet

Norfund mener resultatene fra 2008 viser at Oljefondet bør investere mer i verdens fattigste land.

NORFUND SATSER PÅ DE SMÅ: Her fra en bedrift på Madagaskar.

Publisert:,

Og det kan bli en realitet om ikke lenge.

Neste fredag legges det nemlig en stortingsmelding om dette og Norfund håper finansdepartementet har fulgt rådet om å sette av et fond på 10 milliarder kroner til investeringer i verdens fattigste land.

- Tanken er å sette opp et fond i fond, et Argentum for Afrika. Vårt resultat for 2008 viser jo at det er lønnsomt å investere i dette, sier Norfund-sjef Kjell Roland til E24.

Knuser Oljefondet

Norfund fikk et resultat på 233 millioner kroner i fjor, og slår dermed Oljefondet ned i støvlene med sine 633 milliarder kroner i minus.

- Dette er en fornuftig ting for Norge å gjøre, samtidig som det vil ha en kjempeeffekt for utviklingen i fattige land, fortsetter Roland.

Tanken bak forslaget er at Norfund fortsatt skal gå inn i de mest risikofylte prosjektene, men at Oljefondet med sine milliarder kan gå inn å investere i private equity-selskaper som investerer i litt mindre risikofylte prosjekter.

Vil gi god avkastning

Konsulentselskapet McKinsey har sammen med flere amerikanske selskaper som er eksperter på Private Equity vært med å vurdere dette tiltaket, og ifølge Roland mener McKinsey at et slikt fond vil kunne oppnå 15 til 20 prosent avkastning.

- Det er mange investeringsfond i andre land som gjør nettopp dette så det er ingenting vi er alene om, forsikrer Roland, som mener situasjonen i verdensøkonomien gir uante muligheter.

- Nå kan vi lage pengemaskiner med en horisont på 3 til 5 år, sier han.

Les også:
Ønsker 10 mrd. til u-land
Bistandsfond tjener millioner på afrikansk mobilselskap
-Perfekt timing for mikrofinans

Flere nyheter på E24.