Utvalg opphever Solheims forbud

Landets fremste pengejegere leverer sin dom over norsk bistandsfond torsdag.

Publisert:

Torsdag leverer det såkalte Kapitalfluktutvalget sin innstilling til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Blant det viktigste utvalget vil ta tak i, er å vurdere om Solheims stoppordre til Norfund skal opprettholdes. Statsråden nekter det norske bistandsfondet å investere penger i u-land gjennom fond som er registrert i såkalte skatteparadiser utenfor det vestlige OECD-området.

For Norfund har det midlertidige forbudet stoppet investeringer i 4 fond som skulle hjelpe Afrika.

Etter det E24 erfarer, vil utvalget høyst trolig anbefale at investeringsforbudet for bistandsfondet fjernes for en tid.

På sikt vil utvalget anbefale at forbudet gjøres permanent for Norfund - som forvalter en brøkdel av Statens pensjonsfond - Utland (oljefondet).

Ser ikke på Oljefondet

Utvalget har paradoksalt nok ikke fått lov til å vurdere et investeringsforbud i skatteparadiser for det gigantiske Oljefondet – det er nemlig ikke en del av mandatet.

Korrupsjonsjeger Eva Joly og andre medlemmer av utvalget skal være svært opptatt av hvilke signaleffekter denne innstillingen vil gi. Statsråd Solheim står likevel fritt, og kan velge å vrake hele eller deler av utvalgets innstilling.

Les også:

Vil oppheve midlertidig

Dro til Mauritius

Utvalget bestående av landets fremste pengejegere har ifølge medlemmer E24 har snakket med blant annet reist til USA og Mauritius for å se på hvordan pengene strømmer ut av fattige land via skatteparadiser.

Norfund rammes særlig av forbudet mot å investere penger gjennom nettopp Mauritius – et land som OECD rangerer på linje med Norge når det gjelder kvaliteten på reguleringene av finansindustrien.

Les også:

- Har ikke kanalisert penger

Kapitalfluktutvalget skal ønske å registrere norske selskapers aktivitet i skatteparadiser i Brønnøysund.

Norsk Hydro

OSE

NHY

og Telenor er blant mange store norske selskaper som er delvis statseiet og har betydelige operasjoner utenlands. Men selskapene ser ikke selv hvordan Kapitalfluktutvalget skal ha noen signaleffekt for dem.

- Vi er ikke kjent med at vi har kanalisert penger via Mauritius eller andre såkalte skatteparadiser. Det ville i såfall klart være et brudd på våre retningslinjer, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til E24.

Ikke på Mauritius

Telenor sier de ikke har noen virksomhet på Mauritsius.

- Telenor er et internasjonalt selskap med investeringer i mange land og vi er opptatt av å følge norske myndigheters anbefalinger med hensyn til hvor vi investerer, skriver kommunikasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor i en e-post til E24.

Kapitalflukten tilsvarer ifølge utvalget rundt regnet ti ganger bistanden som gis til fattige land.

Les også:

Flere E24-nyheter

Publisert: