KRISE: - Latvia kan bli det nye Island

Kriserammede Latvia har nå stadig flere likhetstrekk med Island.

DYRERE: Det blir dyrere for Latvia å ta opp statsgjeld.
Publisert:

Latvias økonomi er på randen av sammenbrudd. Torsdag publiserte det latviske finansdepartementet prognoser om et fall i latvisk økonomi på 18 prosent fra 2008 til 2009, og et videre fall neste år.

- Dette er et vanvittig kraftig fall, sier Knut Magnussen, senioranalytiker i DnB Nor Markets.

Han ser klare paralleller mellom Island i fjor høst, og Latvia i dag.

- Begge landene hadde mye valutalån, begge har hatt høy kredittvekst og begge får en knallhard landing, sier han.

Men på sett og vis er Latvia verre ute enn det Island var.

- Island hadde flytende valutakurs. Dermed kan næringslivet få en boost av svakere islandsk krone. Næringslivet vil hjelpes i takt med at kronen svekkes. Den muligheten har ikke Latvia, sier Magnussen.

Mister troen

Latvias problemer kommer også til syne i kredittmarkedet. Prisen på å forsikre seg mot mislighold på latvisk statsgjeld har steget kraftig mot slutten av uken.

Prisen på kredittforsikring, såkalte CDSer (Credit Default Swaps) for latvisk statsgjeld, stiger bratt, i takt med at frykten for en nært forestående devaluering av den latviske valutaen "lat" øker.

En devaluering, som betyr at Latvia skriver ned verdien av sin valuta, vil føre til at verdien på de utestående lånene debitorene har i til gode i lat reduseres kraftig. Samtidig vil utenlandsk gjeld for eksempel i euro øke motsvarende.

Frykten for devaluering er godt fundert, mener analysesjef for kreditt Pål Ringholm i First Securities. Ved nedskriving av valutaens verdi vil låntakere med lån i utenlandsk valuta få store betalingsproblemer.

- Da får disse plutselig mye mer gjeld, og det er absolutt ikke til gode for landet. Tapene på utlån vil øke, og banker som er eksponert mot Latvia vil merke følgene, sier Ringholm til E24.

Dyr forsikring

Prisen på kredittforsikring (CDS) på latvisk statsgjeld har torsdag steget 45 basispunkter og er på 7,20 prosent, ifølge Ringholm i First Securities.

Det innebærer at en obligasjonseier som vil forsikre seg mot mislighold må betale en årlig premie på 7,20 prosent av obligasjonens pålydende for denne forsikringen.

- CDSer for latvisk statsgjeld handles faktisk for mer enn det CDSer for islandsk statsgjeld gjør nå, sier Ringholm, og viser til at CDSer for islandsk statsgjeld torsdag handles for 690 basispunkter.

Blant alle land i Europa som har "investment grade" (kredittrating BBB eller bedre) er Latvia det landet der statsobligajoner nå handles med det høyeste risikopåslaget, opplyser Ringholm.

Dominoeffekt

Det kan få dominobrikkene til å falle, og gi problemer også utenfor det kriserammede landet. Nedturen vil særlig merkes i Sverige, ettersom flere store, svenske banker har store utlån til landet.

- Særlig Swedbank er betydelig eksponert, men også SEB har større utlån til regionen.

DnB Nor

OSE

DNBNOR

og Nordea har langt lavere eksponering, og står derfor ikke i fare for å få problemer i kjølvannet av nedturen i Baltikum, mener Ringholm.

Frykter forverring

Og verre kan det bli. Kredittanalytikeren regner potensialet for dyrere CDSer for stort, og det er ikke lenge siden CDSene var betydelig dyrere.

- Dagens nivå er høyt, men foreløpig ikke eksepsjonelt høyt. Man må ikke lenger tilbake enn til midten av mars, da disse forsikringene ble handlet med en premie på 1200 punkter i kredittforsikringsmarkedet, sier Ringholm.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert: