NERVØS HANDEL: Rød ukeslutt på Wall Street
Etter nervøs vinglig mellom positivt og negativt territorium endte uken i rødt.
En rekke makrotall bekreftet fredag det budskapet investorene hadde fått servert uken igjennom:
Både amerikansk statistikk over lagertall, detaljhandel og konsumprisindeksen støttet opp om det dystre budskapet om at den økonomiske gjeninnhentingen er i ferd med å miste fart.
Bred nedgang
Da handelen stengte for dagen sto de tre toneangivende indeksene alle i rødt. Størst var nedturen imidlertid for Nasdaq-indeksen, der fallet beløp seg 0,8 prosent, og indeksen landet dermed på 2173,5 poeng.
Den teknologitunge indeksen hadde det bratteste ukesfallet av de tre største indeksene, og er ned 5 prosent siden ukestart. Siden nyttår har 4,2 prosent av verdiene forduftet.
Noe bedre gikk det for den brede Standard & Poor's-indeksen, som falt 0,4 prosent til 1079 poeng. Særlig forbruksrelaterte selskaper var med på å tynge indeksen, som totalt har falt 3,8 prosent siden mandag.
S&P-indeksen har nå falt inn tilbake i negativt territorium for 2010 sett under ett, og er ned 3,2 prosent siden nyttårsrakettene gikk i været.
Den industritunge Dow Jones-indeksen endte omtrent flatt ned 0,2 prosent til 10303 poeng. I løpet av uken har også denne indeksens utvikling siden årsskiftet igjen blitt negativ, etter et fall siden mandag på 3,3 prosent. Fra nyttår er indeksen nå ned 1,2 prosent.
- Styrker bekymringen
Datasettene ble inngående vurdert, ettersom resultatsesongen er i ferd med å gå mot slutten, og investorene i stor grad må nøye seg med makrotallene når den økonomiske situasjonen skal vurderes.
Detaljhandelen klatret 0,4 prosent i juli, særlig drevet av bil- og bensinkjøp, ifølge tallene fra det amerikanske handelsdepartementet. På forhånd anslo analytikerne ifølge Reuters en vekst på 0,5 prosent.
En forbrukertillitsindeks fra Thomson Reuters/ University of Michigan steg til 69,6 poeng i august fra 67,8 poeng måneden før.
Til tross for at rapportene var mer eller mindre som ventet, fant analytikerne grunn til bekymring.
Det private forbruket utgjør 70 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt, og at veksten der nå er svak underbygger dermed sentralbanksjef Ben Bernankes uttalelser under tirsdagens rentemøte, der han understreket at veksten lå an til å bli overraskende svak fremover.
- Hvis du ser disse tallene i sammenheng med makrotallene som har kommet de siste par ukene, bidrar dette ytterligere til bekymring for styrken i den økonomiske gjeninnhentingen, sier Paul Ballew, tidligere makroøkonom i USAs sentralbank Federal Reserve, nå nestsjef for Nationwide Insurance, til New York Times.