BJØRN SKOGSTAD AAMO: - Eurokrisen kan gi norsk boligboble

Finanstilsynets direktør frykter at gjeldskrisen i Europa kan gi oppblåste boligpriser i Norge.

BEKYMRET: Finanstilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo er redd for at lave renter over lang tid vil gi kunstig høye boligpriser.
Publisert:

Risikoen for en boble i det norske boligmarkedet øker, ettersom gjeldskrisen som preger en rekke euroland tvinger Norges Bank til å holde renten lav lenge for å unngå kronestyrking.

Det mener Finanstilsynets (tidligere Kredittilsynet, journ. anm.) direktør, Bjørn Skogstad Aamo. I et intervju med Bloomberg uttrykker han onsdag bekymring for utsiktene for det norske boligmarkedet.

- Utsiktene til en lengre periode med lave renter vil stimulere etterspørselen, og vi kommer til å se at boligprisene fortsetter å stige fremover, sier Skogstad Aamo til nyhetsbyrået.

- Det er nå risiko for en boble i det norske boligmarkedet.

Rentepause

For nøyaktig én uke siden valgte sentralbanksjef Svein Gjedrem å holde styringsrenten uendret på 2,0 prosent, en beslutning som overrasket de færreste.

Samtidig nedjusterte Norges Bank den såkalte rentebanen, planen for renteutviklingen fremover, kraftig. Snittrenten for 2010 anslås til 1,75 prosent, der snittet i mars ble satt til 2 prosent.

Deretter øker nedjusteringen betydelig. Sammenliknet med Pengepolitisk rapport fra mars ligger den nye rentebanen mellom 0,6 og 0,7 prosentpoeng lavere den gamle det meste av perioden fra 2011 til 2013.

Dette ble gjort med henvisning til gjeldskrisen i Europa, som bidrar til at det ventes å gå lenger tid før Den europeiske sentralbanken vil se seg tjent med å heve eurorenten.

Les også: - Norges Bank undervurderte eurokrisen

Presses av kronen

Dermed vil det gå lenger tid før sentralbanken kan heve renten, uten at dette utløser styrking av kronen og skaper problemer for konkurranseutsatt industri.

Dette gjør at Norges Bank må avvente heving av styringsrenten. I mellomtiden må de nedprioritere å legge vekt på at oppsvinget i Norges innenlandske økonomi bidro til å løfte boligprisene med 10,8 prosent årlig i første kvartal, ifølge Bloomberg.

- Risikoen for oppbyggingen av en boligboble kunne ha vært redusert dersom sentralbanken kunne praktisert pengepolitikken uten å være så sterkt påvirket av de svake utsiktene internasjonalt, sier Skogstad Aamo.

Les også:

Les flere E24-nyheter

Publisert: