Byrådet i Oslo setter av 1,9 milliarder kroner til coronakostnader – utsetter flere tiltak

Byrådet i Oslo setter av 1,9 milliarder kroner til kostnader i forbindelse med coronautbruddet. Dermed må tiltak som gratis aktivitetsskole vente.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte revidert budsjett for Oslo kommune.

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:,

En rekke valgkampløfter må utsettes, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han la fram det reviderte budsjettet for Oslo kommune tirsdag.

Det gjelder blant annet gratis aktivitetsskole (AKS) til 2. trinn, som skulle innføres i en rekke bydeler. Også skolemat på videregående utsettes, samt at aktiviteten i Bilfritt byliv reduseres.

– Det reviderte budsjettet er stramt. Vi har ikke noe oljefond, vi må prioritere hardere. Alle byråder har måttet kutte på sine områder, sa Johansen.

Setter av penger til buffer

De snaue 2 milliardene skal brukes til å dekke utgifter som følge av coronautbruddet i mars og april (315 millioner kroner), bortfall av inntekter fra foreldrebetaling i barnehager og aktivitetsskole (180 millioner kroner) og bortfall av billettinntekter i Ruter (700 millioner kroner).

I tillegg settes det av 723 millioner kroner til coronautgifter etter april. Midlene skal fungere som en økonomisk buffer i fall det kommer en ny smittebølge.

– Vi må være forberedt på det vi ikke vet. Å sette av et så stort beløp på usikkerhet handler om å være ansvarlig, sa Johansen.

Byrådslederen varslet også at det kommer enda et revidert budsjett for 2020 i løpet av høsten fordi det er knyttet så stor usikkerhet til situasjonen fremover.

Prioriterer barn og unge i sommer

Johansen kom også med et stikk til regjeringen, som han mener er mer optimistisk på kommunenes vegne enn både Statistisk sentralbyrå, banker og andre finansinstitusjoner.

– Det overrasker meg. Regjeringen slår fast at kommunene er overkompensert for økte utgifter og sviktende inntekter. Det kan vi ikke vite, sa han.

Mens regjeringen anslår merutgifter på 3 milliarder kroner for kommunene, anslår KS at dette er mellom 19 og 28 milliarder kroner, sa han videre.

– Vi må alle planlegge for å håndtere en stor grad av uvisshet. Det hadde jeg håper at regjeringen også gjorde.

Oslo kommune vil prioritere å holde barn og unge i aktivitet i sommer, blant annet gjennom sommerjobber, samt å få arbeidsledige tilbake i jobb.

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Oslo
  3. Oslo kommune

Flere artikler

  1. Oslo går mot milliardunderskudd på grunn av coronautbruddet

  2. Kommune-Norge får over 6 milliarder i økonomisk hjelp

  3. Oslo kommune setter ned forsinkelsesrenten på utsatt eiendomssskatt

  4. Annonsørinnhold

  5. AP-Raymond krever corona-permittering i et helt år

  6. Raymond Johansen: Ikke alle Oslo-barnehager åpner 20. april