SSB: Fortsatt vekst i norsk industriproduksjon

Og veksten ventes å fortsette i tredje kvartal, ifølge nye tall fra statistikkbyrået.

FLERE I JOBB: Industrilederne melder om vekst i sysselsettingen i andre kvartal.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:

Ifølge SSBs konjunkturbarometer melder norske industriledere fremdeles om økt produksjonsnivå og ordretilgang i andre kvartal, men veksten er noe avtagende sammenlignet med årets første tremånedersperiode.

Indikatoren som viser totalt produksjonsvolum ligger på 53,6 i andre kvartal. For det foregående kvartalet ligger indikatoren på 55,1.

Ifølge statistikkbyrået er det spesielt produsentene av konsumvarer og investeringsvarer som melder om økt produksjon.

Industrilederne melder også om vekst i sysselsettingen, spesielt innenfor investeringsvarer.

Samtidig fortsetter den samlede ordrebeholdningen å øke for syvende kvartal på rad. Ifølge SSB er økt ordretilgang fra hjemmemarkedet hovedårsaken til veksten, mens eksportmarkedet også melder om vekst i ordretilgangen.

– Optimismen underbygges også med forventninger om fortsatt solid vekst i ordretilgang og samlet ordrebeholdning i 3. kvartal. På den annen side forventes det noe redusert veksttakt på priser i eksportmarkedet i 3. kvartal, skriver SSB i en melding.

– Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 3. kvartal 2019 er klart positiv for industrien samlet sett, men andelen som ser optimistisk på det kommende kvartalet er noe lavere enn i forrige kvartal, skriver SSB.