STATSMINISTERDUELL: Hvem blir statsminister etter valget, Jonas Gahr Støre (Ap) eller Erna Solberg (H).

Jo, Jonas! Det blir flere sykepleiere av å lage mer aluminium

Norsk industri og næringsliv realiserer dagens velferdssamfunn. Når Støre ikke ser sammenhengen har han glemt at vi må skape før vi kan dele.

 • Mudassar Kapur (H)
  Mudassar Kapur (H)
  Leder av Stortingets finanskomité
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

NHO lanserte 31. august er veikart for Norge. Solberg og Støre var i statsministerduell, blant annet diskuterte man balansegangen mellom privat og offentlig sektor. Der sa Støre at det blir ikke flere sykepleiere av å lage mer aluminium. Det er alarmerende at Støre gjør denne feilkoblingen. Uten et produktiv næringsliv som går i overskudd og betaler skatt, kan vi ikke bygge den velferdsstaten vi alle er stolte og avhengig av. Næringslivets evne til å bidra, er nødvendig for å løse viktige samfunnsoppgaver.

Leder av Fellesforbundet Jørn Eggum sier det godt: «Vi er nødt til å ha næringsliv med vilkår som gjør at næringslivet tjener penger – som får solgt produktene sine». Han påpeker også at Norge skal ligge i front for å ha gode vilkår å produsere under, og at vi er nødt til å skape for å dele. Fellesforbundet organiserer industriarbeidere i privat sektor, og har 160 000 medlemmer. Fellesforbundet ser sammenhengen Støre ikke klarer. Velferdssamfunnet er bygget på skuldrene til industrien og næringslivet, de som skaper arbeidsplasser og de som jobber. Det er trist hvordan Støre glemmer partiets egne tradisjoner, og historie.

Les også: NHO: Hjelpen må spisses mot dem som trenger det

Støre har selvfølgelig helt rett i at offentlig sektor er helt nødvendig. Politi, forsvar, skoler og et trygt helsevesen er grunnpilarene i et trygt og godt samfunn. Lærere utdanner fremtidens arbeidskraft, og et effektivt byråkrati legger til rette for næringsutvikling. Hva som forsvinner i logikken til Støre er næringslivets rolle. For faktum er at økte skatteinntekter gir grunnlag for å utdanne flere sykepleiere og gi dem etter- og videreutdanning. Det legger grunnlaget for at hele helsevesenet får den finansieringen de fortjener og trenger.

Fremtidens utfordringer vil kreve en sterk velferdsstat, enten det er investeringer i vei, jernbane, skole, klimaløsninger eller forskning. Jeg kan jo ikke kreve at Støre skal høre på Høyre, men han bør i det minste lytte til Fellesforbundet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Næringsliv
 2. Arbeidsliv
 3. Innovasjon
 4. Fellesforbundet

Flere artikler

 1. Vi må prate om offentlig sektor

 2. Har vi en velfungerende offentlig sektor?

 3. NHO om den nye regjeringen: – Vi har store forventninger

 4. Betalt innhold

  Sykepleierne leder lønnsveksten i offentlig sektor

 5. Meir industri og eksport med Arbeidarpartiet