SELSKAPER PÅ OSLO BØRS: Utlendinger får dobbel lønn

Selskaper med stor eksponering mot utlandet gir toppsjefen dobbelt så mye i lønn. Dermed er utlendinger lønns- og bonusvinnere på Oslo Børs, skriver Dagens Næringsliv (DN).

  • E24
Publisert:

Når vi sammenligner to selskap med lik størrelse og lik lønnsomhet vil et selskap med høy internasjonal eksponering ha dobbelt så høy godtgjørelse til toppsjefen, sier professor ved Universitetet i Agder, Trond Randøy til DN.

Professoren og forskerkollega Ole Skalpen ved BI har publisert en rapport om lederlønninger i Norge.

Den viser at lønnsforskjellene mellom lederne i norskeide selskaper og utenlandske selskaper er langt større enn forskjellen mellom norskeide private bedrifter og det offentlige, skriver DN.

Tror ikke på endring

Den siste tiden har lederlønninger vært et hett politisk tema. Men professoren tror ikke privateide bedrifter vil lønne sine sjefer annerledes av den grunn.

- Debatten vil nok kun legge en demper på avlønningene der staten er tungt inne på eiersiden, men eiere som Røkke fortsetter som aldri før, sier Randøy til DN.

På listen over de 22 viktigste selskapene på Oslo Børs, tjente sistemann, Olav Volldal i Kongsberg Automotive, mindre enn en fjerdedel av de 19 millionene Robert Hobbs tjente i TGS-Nopec.

Flere nyheter på E24

Publisert:

Flere artikler

  1. Lederlønninger i staten øker mest

  2. Trond Giskes tapte lønnskamp

  3. Kaller inn styreledere for å diskutere lønn

  4. Kritiserer lederlønninger i helseforetakene

  5. Lysbakken vil ha ned statlige lederlønninger