Dette er lekkasjene fra statsbudsjettet

Regjeringen vil øke bevilgningene til bistand, styrke kampen mot plastavfall og gi mer rabatt i formuesskatten. Se lekkasjene her. 

STATSBUDSJETTET 2019: Finansminister Siv Jensen (Frp) legger mandag frem regjeringens budsjettforslag. Pressen har fått tak i flere av lekkasjene i forkant.
  • Erik Steinsbu Wasberg
  • NTB
Publisert:

Mandag blir en høytidsdag for økonomer, politikere og alle andre politisk interesserte. Det 11 kilo tunge statsbudsjettet blir sluppet klokken ti, men flere dager før har noen av postene allerede rukket å bli kjent for offentligheten.

NTB sendte fredag ut en liste over noen av lekkasjene fra årets statsbudsjett. Siden har flere medier gått ut med lekkasjer fra kilder i regjeringen.

Her er et utvalg fra listen til NTB:

* Regjeringen dropper økningen av bilavgiftene.

* Bistandsbudsjettet foreslås å øke med 2,5 milliarder kroner, eller 7,1 prosent, fra 2018 til totalt 37,8 milliarder kroner. Det tilsvarer ett prosent av bruttonasjonalinntekt.

* Regjeringen øker bevilgningene til vedlikehold av riksveier med 400 millioner kroner, der mesteparten skal gå til tunneler.

* Hver kommune skal ha sin egen «kommunepsykolog», noe som koster 50 millioner kroner.

* Regjeringen foreslår å bruke 50 millioner kroner på en kartlegging av en havbunnsstruktur som går over delelinjen mot Russland.

* Neste år må restauranter og barer betale arbeidsgiveravgift og foreta forskuddstrekk på tips ansatte mottar.

* De såkalte lærerspesialistene får 50 millioner kroner mer. De ekstra pengene går til høyere lønn og å ansette flere spesialister.

* Hele 70 millioner kroner går til at såkalte kombinasjonsklasser, der innvandrerungdom kan ta både grunnskole og videregående skole samtidig.

Øker aksjerabatten i formuesskatten

Les på E24+

Slik vil Sverigedemokraterna styre svensk økonomi

Dagens Næringsliv skrev lørdag at finansminister Siv Jensen vil øke «aksjerabatten» i formuesskatten fra 20 til 25 prosent, ifølge kilder i tilknytning til regjeringen. Det betyr at nordmenn må betale mindre formuesskatt for verdiene de har i aksjer og driftsmidler, om de har er i posisjon til å betale formuesskatt.

Dessuten vil det bli foreslått å øke bunnfradraget. Dagens nivå er på 1,48 millioner kroner.

Skatteprosenten vil ifølge avisen forbli uendret, men forslagene vil for mange skattytere medføre lavere formuesskatt.

Regjeringskilder sier forslaget vil medføre 690 millioner kroner mindre i inntekter for staten.

Avisen skriver at Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad er «avventende positiv» til forslaget, samt at Arbeiderpartiet støttet forslaget om å gi økt aksjerabatt i formuesskatten.

Les også: Dragkamp i regjeringen om bilavgiftene

Flere millioner til forsvar

Regjeringen vil bevilge 535 millioner mer til Forsvaret og Politiet.

Sjøforsvaret får med seg over halvparten. Forsvarsgrenen får 295 millioner kroner mer å rutte med, og har med det en totalramme på 4,4 milliarder kroner neste år.

FÅR EKSTRA MILLIONER: Sjøforsvaret får økte bevilgninger i Statsbudsjettet, ifølge NTBs oversikt over budsjettlekkasjer. Her fra en av de norske fregattene.

Gunstigere for selvstendig næringsdrivende

Les også

Her er de dyreste boliglånene: Minstepensjonister har rente på opptil fem prosent

Regjeringen vil foreslå gunstigere skattebetingelser på pensjonen til selvstendig næringsdrivende, gjennom å øke grensen for skattefavorisert pensjonssparing fra seks til syv prosent.

Forslaget vil koste staten 65 millioner kroner.

I revidert budsjett for 2017 ble fradragsgrensen økt fra fire til seks prosent. Samtidig ble det innført en ny ordning for individuell pensjonssparing.

Les også: Å skatte folk for deres laster er overraskende ineffektivt (kun for abonnenter)

Mer til klima og jernbane

Jernbanebudsjettet vil øke med hele 12 prosent til 27 milliarder kroner for neste års budsjett. NTB skriver at byggingen av en ny Oslo-tunnel, Østfoldbanen og Vestfoldbanen er blant prosjektene som vil få mer penger fra politikerne.

Regjeringen vil blant annet også legge 400 millioner kroner på bordet for å jobbe med å rense verdenshavene for plastavfall.

Les også

Tror posemarkedet reduseres: – Vi vurderer situasjonen fortløpende

Dessuten kan 1,1 milliarder kroner bli brukt på fornybar energi i utviklingsland. Det medfører en økning i bevilgningene på 430 millioner kroner fra året før.

Det statlige statsforetaket Enova, som jobber med omlegging til mer klimavennlig energibruk i landet, får tilført 344 millioner kroner fra i år. Det betyr at de får over 3 milliarder i neste års statsbudsjett til å bruke på klimatiltak.

Regjeringen foreslår også en økning av bevilgningene til bevaring av regnskog med 200 millioner kroner, samt økt støtte til ulike forskningsprosjekter med 55 millioner kroner.

Fornybarfondet Nysnø får også en investeringskapital på 400 millioner i neste års budsjett.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Statsbudsjettet på 1-2-3

  2. Statsbudsjettet på 1–2–3

  3. Betalt innhold

    Dette trenger du å vite om statsbudsjettet

  4. Covid-regningen: Slik fordeler regjeringen coronamilliardene i 2021

  5. Statsbudsjettet på 1-2-3