Klart for boligpristall: Dette tror meglerne i Norges største byer

Boligprisveksten var overraskende svak i august, og vil neppe snu markant i september, tror meglerne. Vi har tatt «tempen» på noen av landets største byer.

FLATER UT: Meglerne tror ikke på stor prisvekst i september. Her er Bergen.

Foto: Göran Bohlin VG
Publisert:

Boligprisstatistikken for september publiseres av Eiendom Norge onsdag, et tallslipp det normalt knyttes en del spenning til.

For hele landet steg boligprisene 0,8 prosent i august. Det var svakere enn ventet fra analytikere, og svakt for en boligmåned som pleier å tilhøre årets sterkeste.

Det kom særlig til synlighet i de sesongjusterte tallene, som viste et underliggende prisfall på 0,1 prosent i august.

E24 snakket med meglere i noen av storbyene i landet. Dette er hva de tror september-tallene vil vise for byen de jobber i, og om utsiktene for de kommende månedene.

Les også: (+) Nye befolkningsanslag rokker ved selve fundamentet i det norske boligmarkedet

Oslo

Prisutvikling: -0,6 prosent i august | Opp 3,4 prosent siste 12 måneder.

– For Oslo ser vi at vi har god omsetning og bra med oppdrag inn, det tikker av gårde. Men folk er mer selektive og det går litt overraskende tregt på noe, sier administrerende direktør Karsten Onsrud i Aktiv Eiendomsmegling.

Han tror derfor prisene enten går litt ned eller holder seg flate.

Administrerende direktør Karsten Onsrud i Aktiv

Foto: Krogsveen

– Oslo er nok litt mer utsatt enn landet for øvrig mot minus, tror jeg. Bakgrunnen er at det har vært veldig stor omsetning, så det er mye å velge i. Det er både tilbud og etterspørsel.

– Markedet er bra når det fungerer bra både for selger og kjøper, og det er det det gjør nå. Vi ønsker jo ikke store svingninger i pris, og det har vi ikke nå, sier Onsrud.

Stavanger

Prisutvikling: +2,2 prosent i august | Opp 0,6 prosent siste 12 måneder.

– Alt i alt regner jeg med at vi får en liten justering ned fra forrige måned. Da hadde vi bra vekst på prisene fra august, med en oppgang på 2,2 prosent. Når det gjelder Stavanger kommune har jeg en følelse av at det kommer en liten justering ned, men at vi fortsetter den tilnærmet flate utviklingen som vi har sett for oss de siste månedene. Vi tærer litt på oppgangen fra august, sier daglig leder Trond Lura i DNB Eiendom Stavanger.

Les også

Dette er verdens mest risikable boligmarkeder

– Det som er positivt er at det er mye som har ligget lenge i markedet som nå selges, og sånn sett vil inntrykket bli bedre etter hvert som markedet tømmes for objekter som har ligget lenge. Foreløpig ser vi at disse objektene er med på å forkludre omsetningstiden i snitt, så jeg tror at vi får et mer positivt og mer riktig bilde av markedet sånn som det er i dag, sier han.

– Jeg tror mange har forventet en renteheving veldig lenge, så foreløpig tror vi ikke at det kommer til å påvirke for mye. Det vil naturligvis påvirke noen grupper, men det er gjerne dem som har makset ut det de kan. Men dette er noe folk har sett komme en stund.

Trondheim

Prisutvikling: +1,8 prosent | Ned 0,1 prosent siste 12 måneder.

– Jeg forventer at ting holder seg relativt stabilt, og i alle fall ikke noen stor prisoppgang. Markedet har oppført seg relativt normalt, og så har det vært litt flere visninger på enkelte objekter, sier administrerende direktør Per Ø. Nylander i Meglerhuset Nylander.

Administrerende direktør Per Ø. Nylander i Nylander

Foto: Meglerhuset Nylander

Han forventer ikke at omsetningstiden går ned, og mener det hittil har vært en grei høst.

–Som de fleste andre ser vi at det går litt mer tid og arbeid i hvert enkelt boligsalg, men ting selges, det gjelder bare å prise riktig og å holde dørene åpne for visninger, sier Nylander.

– Den bebudede rentehevingen ser ikke ut til å ha hatt innvirkning på aktiviteten, og vi tror ikke det kommer heller. Det er fortsatt mye å gå på i de private husholdningene, så det er få som kommer til å innrette seg veldig etter rentehevingen. Samtidig er det psykologi i dette markedet, og man kan selvfølgelig regne med at noen blir litt mer forsiktig. Men for de aller fleste tror jeg dette i liten grad vil påvirke kjøp og salg av bolig, sier han.

TRONDHEIM: Bryggene i Trondheim langs Nidelva.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Les også

Nyboligsalget snur nedover etter sommeren: Falt 9 prosent i august

Bergen

Prisutvikling: -0,9 prosent | Ned 0,5 prosent siste 12 måneder.

– Jeg tror prisene vil bevege seg ganske sidelengs, med en mulig liten reduksjon, sier regiondirektør Tor Ramsøy i Eiendomsmegler Vest.

– Ærlig talt tror jeg folk holder litt igjen, lar være å selge og utsetter rentepåvirkningen til neste måned. Det vi ser er at ting selges hvis det er riktig priset. Gode bud selger, og dårlige bud venter man med nå, så aksepterer man heller nederlaget i neste måned.

Han mener det er en fordel at prisene ikke ser ut til å svinge så kraftig nå.

– Kanskje vil noen sitroner bli bitt neste måned, men jeg tror ikke det er store utsikter for hverken ras eller galopp. Det vil gå litt sidelengs, det har det ærlig talt gjort i tre år.

Daglig leder Svein Lian i Privatmegeleren Kristiansand

Foto: Privatmegeleren

Kristiansand

Prisutvikling: +2,4 prosent | Opp 2,2 prosent siste 12 måneder.

– Jeg forventer at det nærmest fortsetter som før. Det står ganske stabilt, og jeg tror ikke det blir noen prisvekst heller, sier daglig leder Svein Lian i Privatmegleren Kristiansand.

– Hvis noe så blir det en moderat nedgang, men jeg tror ikke vi får det store spranget opp eller ned på Sørlandet.

Lian forventer generelt jevn etterspørsel frem til november, og en flat utvikling til over nyttår.

– Så er det noe usikkerhet knyttet til at renten er på vei opp igjen, men jeg føler ikke vi ser de store tendensene hverken opp eller ned. Det er nok sunt på sikt, sier han.