Tyrkia øker tollen på amerikanske varer

Tyrkia øker tollen på en rekke amerikanske varer, et skritt videre i den diplomatiske striden landene imellom.

VIL HA BOIKOTT: President Recep Tayyip Erdogan snakker i en iPhone mens han hilser på en tilhenger gjennom bilvinduet. Nå vil han at vanlige tyrkere skal boikotte nettopp Apple og annen amerikansk elektronikk.

Foto: Yasin Bulbul AP
Publisert:,

Tyrkiske myndigheter bekrefter ifølge nyhetsbyrået AP at de øker tollen på importvarer som ris, kjøretøyer, alkohol, kull og kosmetikk.

Tyrkias visepresident Fuat Oktay skriver på Twitter at tollen er et prinsippsak og en gjengjeldelse av de «bevisste økonomiske angrepene fra USA». Han skriver også at tyrkiske myndigheter lover å «fortsette å kjempe»

USA avviser

Tirsdag avviste amerikanske myndigheter at deres sanksjoner har ført til den økonomiske krisen Tyrkia står i.

Amerikanske myndigheter avviser at deres sanksjoner har ført til den økonomiske krisen Tyrkia står i. USA mener roten til problemene stikker langt dypere.

Heather Nauert i amerikansk UD

Foto: Alex Brandon AP

– Den økonomiske smerten begynte ikke da vi innførte sanksjonene mot to personer 1. august i år, sier talsperson Heather Nauert i det amerikanske utenriksdepartementet. Da iverksatte USA sanksjoner mot to tyrkiske ministre.

Tyrkia svarte med sanksjoner mot flere amerikanske ministre, og fredag svarte USA med å doble tollen på tyrkisk stål og aluminium, noe som førte til det kraftigste kursfallet på tyrkiske lira siden 2001.

Liraen har stupt også som følge av at den europeiske sentralbanken er bekymret europeiske bankers utlån til kriserammede Tyrkia. Tyrkerne har svart med mottiltak som kapitalkontroll og statlig likviditetshjelp, noe som har stagget fallet noe.

Les også

NHOs sjeføkonom skjelver litt i buksene over Trump

Pastor-arrest

Deler av sanksjonene er innført som følge av den tyrkiske arrestasjonen av den amerikanske pastoren Andrew Brunson, som er tiltalt for å ha hatt kontakt med kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen. Brunson ble nylig overført til husarrest etter to år i fangenskap, og saken mot ham skal etter planen innledes 12. oktober.

Donald Trumps talskvinne Sarah Huckabee Sanders sier at Trump er frustrert over at Brunson og andre amerikanske statsborgere i Tyrkia ennå ikke er løslatt.

– Vi kommer til å fortsette å kreve at Tyrkia gjør det som er rett og løslater disse personene, sier Sanders.

Vil ha boikott av Apple

Samtidig gikk president Erdogan selv ut og oppfordte til boikott av amerikansk elektronikk mandag.

– Vi vil boikotte amerikansk forbukerelektronikk. Hvis USA har iPhone, så finnes det alltid Samsung, sier Erdogan i en TV-tale tirsdag.

Mens iPhone fra Apple er et amerikansk merke, er Samsung et sørkoreansk.

– Vi har også Venus og Vestel, sier Erdogan, en henvisning til tyrkiske produsenter av forbrukerelektronikk.

Vestels aksjer i Tyrkia gjorde et stort hopp mandag, etter Erdogans tale.

SLÅR TILBAKE: Via Twitter har den tyrkiske visepresidenten Fuat Oktay egget til handelskrig mot USA: I to twittermeldinger skriver han at «på grunn av det USA har gjort mot oss øker vi tollsatsene», samt at han vedgår vanskelige tider for tyrkisk økonomi, men at myndighetene lover å «fortsette å kjempe».

Faksimile Twitter