Høyeste pengemarkedsrente på tre år: – Norske renter er på vei opp

For et år siden var pengemarkedsrenten rekordlav. Nå er den på nivåer sist sett i 2015 og eksperter tror norske renter skal videre opp, men strides om hvor mye.

RENTEOPPGANG: Prisen på penger har gått opp. Illustrasjonsfoto.
Publisert: Publisert:

For et drøyt år siden falt den norske pengemarkedsrenten til det laveste nivået noensinne, men har siden den gang steget mye.

Denne uken nådde renten kalt Nibor 1,30 prosent på det høyeste, et nivå sist sett sommeren 2015.

– Norske renter er på vei opp. Det er godt varslet, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til E24.

Bunnen ble nådd i november i fjor på 0,71 prosent, og senest i sommer var renten på rundt en prosent.

Nibor skal vise hva bankene tar betalt for å låne penger av hverandre, altså en viktig faktor i «prisen på penger». Den er et utgangspunkt for renten du og jeg betaler på lån, og renten bedriftene betaler på sine lån.

Pengemarkedsrenten påvirkes blant annet av Norges Banks styringsrente.

– Det viktige hvis man skuler et par år frem er hva Norges Bank gjør, sier rentestrateg Lars Mouland i Nordea.

Les også (+): Kan du stole på Øystein Olsens pinnsvin-prognose?

Uenige med Olsens renteplan

Norges Banks styringsrente ble i september satt opp for første gang på flere år, og bankene fulgte raskt etter med å skru opp lånekostnadene til kundene.

Men i historisk målestokk er rentene fortsatt lave. Etter finanskrisen i 2008 falt de kraftig, både i Norge og andre land.

– Vi tror det var en veldig spesiell periode. Det var mye overheng etter finanskrisen. Det tok mye lenger før man fikk normalisert arbeidsmarkedet enn alle så for seg, men nå begynner vi å nærme oss en mer normal økonomisk syklus, sier Mouland.

Planen til sentralbanksjef Øystein Olsen er å sette opp styringsrenten fra 0,75 til 1 prosent i mars neste år, før renten skal videre opp til rundt to prosent i 2021.

Rente- og valutastrateg Nils-Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

Om Norges Banks prognose holder vil den gjennomsnittlige boliglånsrenten da være på 3,7 prosent, mot 2,7 prosent i dag, ifølge sentralbankens pengepolitiske rapport.

Les mer: Norges Bank senker rentebanen igjen: Men de sikter fortsatt mot to rentehopp i 2019

Det er likevel ikke alle som tror rentene skal like høyt.

Storbanken HSBC venter at Norges Bank vil heve renten i andre kvartal 2019, men at det deretter er stopp, blant annet på grunn av svakere utsikter for global vekst.

Knudsen tror norske renter skal opp i tiden fremover, men om Handelsbanken får rett blir det ikke mer enn to rentehevinger til fra sentralbanken.

– Det er gode tilstander i norsk økonomi og mange har tatt høyde for at renten skal opp i 2019. Samtidig ser vi ikke for oss at renteoppgangen vil ta av fremover, sier han.

Påvirkes av amerikanske forhold

Nibor er konstruert slik at også forhold i amerikanske markeder spiller inn på renteutviklingen, fordi bankene som setter renten tar utgangspunkt i en amerikansk dollarrente som gjøres om til en norsk rente.

Det betyr at endringer i prisen på penger i USA kan gi endringer i prisen på penger i Norge.

Norges Bank har imidlertid nedsatt en arbeidsgruppe som ser på mulighetene for alternative renter i norske kroner som kan brukes istedenfor.

Den siste bevegelsen i Nibor skyldes nettopp amerikanske markedsforhold, ifølge Knudsen.

Les også

Olsen om høy husholdningsgjeld: – En sårbarhet

– Påslaget i dollarmarkedet har gått ganske betydelig opp, og har sånn sett dratt med Nibor. Dermed kan det se ut til at oppgangen, de siste 15–20 punktene (0,15-0,20 prosentpoeng) skyldes dollarpremien og ikke norske forhold i særlig grad, sier han til E24.

Både sesongeffekter i forbindelse med årsskifte og usikkerhet knyttet til låneopptakene i det amerikanske finansdepartementet kan ha påvirket rentene i det siste, ifølge Knudsen.

Også Mouland peker på effekten som ofte kommer ved årsskiftet, når de store bankene i USA gjør kapitaljusteringer.

I tiden fremover tror Knudsen at forventningene til Norges Banks styringsrente vil ha en større påvirkning på Nibor.

– Vi går fra en periode hvor dollarpremier har dominert svingningene til en periode hvor både forventet styringsrente og premier vil dominere samtidig. Vi må regne med at Nibor vil svinge en del fremover, sier Knudsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om