Totalslakt av økonomene: – Kan de ikke lese?

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri roser sentralbanksjef Øystein Olsen opp i skyene – og totalslakter landets økonomer.

SLAKTER ØKONOMENE: Bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, Knut Sunde mener norske økonomer strøk til renteeksamen onsdag.
  • Jo Andre Aakvik
  • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

– 11 av 13 sjeføkonomer bommet totalt i sine rentevurderinger: De mente det ikke var grunnlag for å sette ned renten. De tok grundig feil og fikk strykkarakter til eksamen onsdag. Mens de strøk, kan det norske folk være glade: Dette er bra for Norge, sier Sunde.

Han viser til Reuters runde før gårsdagens rentemøte hvor bare to av 13 eksperter mente at sentralbanksjefen ville sette ned renten med 0,25 prosentpoeng onsdag.

Les også:

  • Kutter renten til 1,5 prosent
  • - Dette kan skade tilliten til Norges Bank

- Ikke fornuftig

En av de som på forhånd mente Norges Bank ikke ville senke renten, er sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre.

- Dette har ikke noe med lesekyndighet å gjøre. Det handler om faglige vurderinger, og nesten alle økonomene kom til samme konklusjon, sier Furre til E24.

Frank Jullum i Fokus Bank peker på to forhold som gjør at økonomene bommet.

- For det første er ikke dette en fornuftig beslutning. For det andre tolket nesten alle økonomene uttalelser sentralbanksjefen kom med i sin årstale, dithen at kronen spilte en mindre rolle i rentefastsettelsen nå, sier Jullum (se faktaboks til høyre).

- Uten den kroneformuleringen i årstalen, tror jeg det ville vært mer fifty-fifty fordeling mellom økonomene forut for rentemøte, sier Jullum.

En gledelig nyhet

Sunde gikk selv ut i VG 3. mars og krevde rentenedsettelse.

– Dette er en gledelig nyhet for norsk konkurranseutsatt industri. 0,25 prosentpoeng er ikke all verden, men signaleffekten er viktig. Det så vi på kronekursen som svekket seg med ti øre i går ettermiddag. Det er bra for alle norske bedrifter som konkurrerer i utlandet, sier han.

Les også: Kronen stuper etter renteoverraskelsen

Sunde lar ikke sjansen gå fra seg til å helle salt i såret til landets økonomieksperter, hvorav flere i går gikk ut og sa at rentenedgangen svekker tilliten til Norges Bank.

– Kan de ikke lese? De må ha lest Olsens årstale og det han har sagt i ettertid, på en helt annen måte enn vi. For oss fremstod rentenedgangen som en naturlig utvikling, basert på hva Olsen har sagt. Han har gitt klare signaler om at kronekursen er meget viktig for vurderingen av om renten skal settes ned, sier Sunde.

Han kan vise til at sentralbanksjefen flere ganger de siste ukene har sagt at «kronekursen er en svært viktig når vi fastsetter renten».

– Vi mener helheten i det han har sagt, pekte i retning av rentenedsettelse. Og vi fikk heldigvis rett. Vi er glad for at Norges Bank ser de utfordringene den sterke kronekursen har for vår økonomi, sier Sunde.

Hvorfor øke inflasjonen?

Jullum peker på at 2/3-deler av den svekkede konkurranseevnen de siste 13 årene skyldes lønnsvekst, mens bare 1/3 skyldes en sterkere krone.

- Likedan lurer jeg på hvorfor det er så viktig å øke inflasjonen? Hvilken risiko løper vi med at inflasjonen er lav, spør Jullum.

Også Inge Furre stiller spørsmål ved hvorfor Norges Bank valgte å senke renten nå.

- Det er mye som tyder på at internasjonal økonomi er på bedringens vei, og samtidig viser de fleste indikatorer at Norge går så det suser. Hvorfor skal vi da sette ned renten til et nivå som bare ligger 0,25 prosentpoeng høyere enn midt under finanskrisen?

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kutter renten til 1,5 prosent

  2. - Dette kan skade tilliten til Norges Bank

  3. - Dette er helt nye toner fra Norges Bank

  4. Mener renten bør settes opp

  5. Fokus lot seg presse av DNB -dropper rentehoppet