Ga politikerne 36 timer

Barack Obama ba torsdag amerikanske folkevalgte om å bli enige om en strategi for utgiftskutt innen de neste 36 timene.

Publisert:

Det forteller republikanske og demokratiske kilder etter at de to store amerikanske partiene var samlet til nok et møte om budsjettet og statsgjelden torsdag.

Budsjettforhandlingene kom ikke til noe gjennombrudd torsdag, men Obama skal ha forsøkt å sette en tidsfrist på mellom 24 og 36 timer.

– På et visst tidspunkt vil det amerikanske folkets tålmodighet ta slutt, sa presidenten i et intervju med TV-stasjonen CBS3 torsdag.

President Obama vil holde en pressekonferanse om forhandlingene fredag cirka klokken 17 norsk tid, melder nyhetsbyrået AFP.

Kjemper mot klokken

Hvis ikke det snart blir enighet om å heve det såkalte gjeldstaket, kan resultatet bli at den amerikanske statsgjelden misligholdes fra 2. august.

Dersom politikerne ikke kommer til enighet innen fristen kan resultatet bli at pensjoner og lønn til offentlig ansatte må holdes tilbake for at staten skal kunne betale ned på gjelden.

Finansminister Timothy Geithner advarte torsdag om at tiden nå er i ferde med å renne ut.

Obama har kalt de to store partiene sammen til budsjettmøter fem dager på rad. Lederen for Republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, sier han ikke tror det blir noe møte fredag.

LES OGSÅ: Tiden renner ut for USAs gjeldstak

Truer kredittverdigheten

Kredittratingbyråene Moody's og Standard & Poor's advarer mot at de kan bli nødt til å senke USAs kredittverdighet dersom det ikke blir en enighet om statsbudsjettet.

USA er avhengig av å heve det såkalte gjeldstaket dersom de skal kunne låne penger til å betale renter og avdrag på sin stadig voksende statsgjeld.

LES OGSÅ: Truer med å senke USAs kredittverdighet

Publisert: