Departementet avviser at nye melke-regler kveler konkurransen

- Tiltakene virker og utviklingen går i riktig retning, hevder departementet.

AVVISER KRITIKK FRA Q-MELK: Landsbruks- og matdepartementet, her ved Trygve Slagsvold Vedum, hevder behovet for tilskudd til Q-Meieriene er redusert.

Krogh, Marie von, VG / Solberg, Trond, VG
  • Eirik Winsnes
Publisert:

-Vi har nå engasjert advokater som ser på det juridiske fundamentet for å gå til søksmål. Jeg er ingen jurist, men oppfatter dette som et brudd på de lovnadene vi fikk fra storting og regjering om likere konkurransevilkår, sier Bent Myrdahl, administrerende direktør i Q-Meieriene, til E24.

Landbruks- og matdepartementet fastsatte forrige uke en ny forskrift om den såkalte prisutjevningsordningen.

I den nye forskriften reduseres distribusjonstilskuddet, tilskuddet for frakt av melkeprodukter fra meieri til forbruker, til Q-Meieriene med 10 øre per liter melk.

- Vi føler statsråden forsto våre synspunkt, men man kan ikke leve på forståelse alene. Forskriften var veldig skuffende, sier Myrdahl.

Les også: Frykter Q-Melk kan forsvinne fra butikkene

Frykter de må legge ned

Q-Meieriene hevder en reduksjon i tilskudd på 150 millioner over fem år vil kunne bety kroken på døra for bedriften med produkter som Q-Melk og Skyr.

- Hele bedriften kan tas livet av, det samme har skjedd i Danmark og Sverige. Vi mener dette er veldig uheldig for både produsenter og forbrukerne, sier Myrdahl.

Ved siden av å endre distribusjonstilskuddet, økes imidlertid volumgrensen på melk fra 80 til 100 millioner liter for Q-Meieriene.

- Vil ikke dette kompensere for reduksjonen i distribusjonstilskuddet?

- Vi produserer bare 80 millioner liter melk årlig og kan kanskje ta ut litt til. Men med dårligere pris per liter melk vil vi uansett ikke få noen ordentlig effekt av dette, sier Myrdahl.

Les også:Bøndene får 31.000 kroner mer per årsverk

- Q-Meierienes kostnader har gått ned

- Statens landbruksforvaltning har evaluert ordningen og dokumenterer at Q-Meierienes kostnader relativt til Tine har gått ned. Dette gir grunnlag for å redusere tilskuddssatsen. Det er positivt for Q-Meieriene at volumet som får støtte økes, fordi de kan motta tilskuddet for flere liter melk enn de tidligere kunne, skriver departementet i en e-post til E24.

Departementet avviser at konkurransesituasjon er den samme i dag som den var da de nye ordningene ble innført i 2007.

- Evaluering fra Statens landbruksforvaltning viser at de konkurransepolitiske tiltakene virker og at utviklingen går i riktig retning, sier de.

Les også: Melkestopp i Nord-Norge

Hevder investeringer må vente

Q-Meieriene har økt resultatet hvert år siden melkeforliket i 2007 og hadde i 2011 et resultat før skatt på drøyt 45 millioner kroner.

Nå mener Myrdahl at endrede rammevilkår vil legge investeringer og ny produktutvikling på is.

- Vi kan ikke blåse opp volumet og investere når vi ikke vet hva som vil skje om fem år. Da vil fallet bare kunne bli enda større, sier Myrdahl.

Departementet avviser kritikken.

- Som dominerende aktør ble Tine i 2007 stilt overfor en strengere økonomisk akkord relativt til andre aktører. Departementet viderefører nå i prinsippet disse ordningene, og det viser at det er forutsigbarhet i prisutjevningsordningen, sier de til E24.

Les også:

Flere artikler

  1. Regjeringen vil gi støtte til alle Tine-konkurrenter

  2. Q-meieriene-direktør: - Kavlifondet har ikke tjent fem øre på oss

  3. Q-Meieriene anklager Tine for kopiering: – Her ser vi et mønster

  4. Annonsørinnhold

  5. Hit går melkepengene dine

  6. Betalt innhold

    Trenger ikke lenger nordmenn om bord for å få tilskudd