Luxembourg løfter på banksløret

Myndighetene i Luxembourg lover mer åpenhet i landets banknæring og vil hjelpe til med å avsløre utenlandske skattesnytere.

MER ÅPENHET: Finansminister Luc Frieden lover mer åpenhet i Luxembourg.

JOHN THYS
Publisert:

Det går fram i et intervju med finansminister Luc Frieden i den tyske avisa Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung.

– Vi vil styrke samarbeidet med utenlandske skattemyndigheter, sier Frieden.

I likhet med Kypros regnes Luxembourg som et skatteparadis, og bankene i det vesle fyrstedømmet er blitt sterkt kritisert. I kjølvannet av finanskrisen er kravene om større åpenhet blitt sterkere.

– Den internasjonale trenden går i retning av automatisk utveksling av informasjon om bankinnskudd. Vi er ikke lenger helt imot det, sier Frieden.

Han legger til at informasjon om renter til utenlandske bankkunder kan bli delt med myndighetene i kundenes hjemland. Luxembourg er ikke avhengig av bankkunder som vil slippe å betale skatt, bedyrer ministeren.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sier han er glad for de nye signalene fra Luxemburg. Ethvert skritt i retning av automatisk utveksling av bankinformasjon er velkomment, understreker han i et intervju med avisa Saarbrücker Zeitung.

Etter at EU nylig nektet å redde utenlandske bankkunder på Kypros, har kritikere krevd at finansnæringen også i Luxembourg, Irland og på de britiske kanaløyene må reformeres.

Les også: Tror Tobin-skatt kan bringe inn 280 mrd. kroner