Romano Prodi kan bli ny president i Italia

Det største partiet på sentrum-venstre-fløyen vil ha tidligere statsminister Romano Prodi som ny president i Italia. Hvis motstanderne til høyre for sentrum sier nei, kan følgen bli nyvalg til sommeren.

Italias tidligere statsminister Romano Prodi.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Sjefen for det sosialdemokratiske partiet Demokratene (PD), Pier Luigi Bersani, lanserte fredag Prodi som presidentkandidat. Men politikere i kretsen rundt den høyreorienterte tidligere regjeringssjefen Silvio Berlusconi sa straks nei til dette forslaget.

Fredag ettermiddag endte også den fjerde voteringen uten resultat. En femte votering blir trolig holdt lørdag.

Fiender

Prodi er en gammel fiende av Berlusconi, som sier at Prodi som president neppe vil kunne bidra til å gi Italia en levedyktig regjering.

Og hvis ikke en slik regjering snart kommer på plass, er den sannsynlige følgen at det må skrives ut nyvalg, kanskje så tidlig som i slutten av juni eller begynnelsen av juli. Den politiske situasjonen i Italia har vært fastlåst siden de forrige valgene i februar.

PDs fremste talskvinne Rosy Bindi sa fredag at det enstemmige valget av Romano Prodi som presidentkandidat har avverget faren for en splittelse av partiet.

- Det landet nå trenger, er dialog om reformer i de nasjonale institusjonene, framholdt hun.

Dialog

- En slik dialog kan vi få, hvis Romano Prodi kommer på plass på presidentens kontor, sa Bindi til mediefolk i Roma.

- Han er mer kvalifisert enn noen annen til å løse denne oppgaven, tilføyde PD-talskvinnen.

Men Fabrizio Cicchito, en nær alliert av Silvio Berlusconi, mente Prodis kandidatur har ført Italia et skritt nærmere nyvalg.

- Det er ikke vi som vil ha det slik, det er PD som sier tvert nei til kompromiss med oss, mente Cicchito.

Franco Marini, en veteran fra den italienske fagbevegelsen, måtte torsdag oppgi forsøket på å bli valgt til president. Marini stilte som Pier Luigi Bersani og Silvio Berlusconis felles kandidat, men fikk ikke tillit fra sentrum-venstre-fløyen.

Les også

Presidentvalg i Italia splitter venstresidenBerlusconi åpner for president fra venstresiden- Italias økonomi vil krympe mer enn ventetBerlusconis frieri avvist av Bersani- Bare en gærning ville blitt statsminister nå

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Romano Prodi kan bli ny president i Italia

  2. Presidentvalg i Italia splitter venstresiden

  3. Italias president klar til ny dyst

  4. - En svært delikat situasjon for landet

  5. Sjekk Berlusconis drømmelag