Brusboom i Danmark etter ny avgiftspolitikk

Det danske brussalget har steget med 20 prosent etter at regjeringen satte ned avgiften på brus i juli.

VIL GRENSEHANDEL TIL LIVS: Danmark fjerner avgiftene på brus for å skape flere arbeidsplasser.

Knudsen, Knut Erik
Publisert:

- Reduksjonen i avgiften har helt klart gitt en positiv effekt for medlemmene våre, sier visedirektør Claus Bøgelund for De Samvirkende købmænd til epn.dk.

Billigere brus er en del av den danske regjeringens oppskrift på hvordan det skal skapes nye arbeidsplasser i Danmark, og 1. juli ble avgiften halvert. Fra neste år skal hele avgiften fjernes.

LES OGSÅ: Mindre brusdrikking i USA - Pepsico tjener mer

- Været spiller også inn

De Samvirkende købmænd som blant andre består av Kiwi, Rema 1000, Spar og Super Best, rapporterer nå at brussalget har steget hele 20 prosent i løpet av perioden.

Bøgelund påpeker imidlertid at det er flere årsaker til oppgangen.

- Været har vært utrolig godt, og da stiger brussalget. Men det er klart at avgiften har spilt en stor rolle, sier han videre til epn.dk

LES OGSÅ: Reklame for usunn mat rettet mot barn blir forbudt

- Fortsatt grensehandel

Hos grensehandelen Fleggaard, har de imidlertid ikke merket noe til at avgiften har blitt redusert hos konkurrentene.

Til epn.dk. legger administrerende direktør Mike Simonsen til at dersom man spør butikkeeierne mot grensen til Tyskland, er det ikke akkurat jubel å spore.

- Kjøpmennene i Sønderjylland har uttalt til pressen at de ikke opplever noen vekst, så det må nesten gå kaldt nedover ryggen på politikerne som trodde at en avgiftsreduksjon ville skape tusenvis av arbeidsplasser i Danmark, sier Simonsen.

LES OGSÅ: Drikkevarebransjen krever endret sukkeravgift

- Det går i riktig retning

Bøgelund i De Samvirkende købmend er enig i at avgiftsreduksjonen ikke har hatt noen positiv effekt for kjøpmennene sør i landet.

Han legger til at så lenge Tyskland selger flasker uten pant, slutter ikke danskene med grensehandel.

- Effekten for kjøpmennene mot grensen til Tyskland er overhodet ikke så stor som andre steder. Jeg vil ikke spå om stigningen vi til nå har sett blir værende, men jeg er sikker på at det går i riktig retning uansett, sier han videre til det danske nettstedet.

LES OGSÅ: Cola lover bot og bedring: mer lavkaloribrus og penger til idrett

Her hjemme går politikerne motsatt vei.

Ved nyttår økte regjeringen avgiften på alkoholfri drikke til 3,06 kroner per liter. Den såkalte sukkeravgiften er lagt både på vanlig brus, lettbrus uten sukker og vann med tilsatt smak og saft.

Endringen har skapt sterk reaksjon i bransjen.

– Det er meningsløst og helt uforståelig. Avgiften bør regnes ut fra sukkermengden uavhengig av produktet. Det vil gi industrien et insitament til å redusere sukkerinnholdet, sa administrerende direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome til Nationen like før nyttår.

LES OGSÅ: