Sjeføkonom om Kina-tall: - Jeg er urolig for utvikling i Kina

Markedsreaksjonene etter ny Kina-statistikk illustrer markedenes nervøsitet knyttet til situasjonen i kjempelandet, mener sjeføkonom.

FALLHØYDE: En arbeider går på taket på en kontorbygning under bygging i den kinesiske bygen Hefei. Veksten i den kinesiske økonomien er på vei ned.
Publisert:

En spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer i kinesiske industribedrifter har fått børsene til å skjelve.

Det er storbanken HSBCs månedlige statistikk som gir sjokkvirkninger og som sammen med signalene fra den amerikanske sentralbanken i går har sendt Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen ned 7,3 prosent torsdag morgen.

- Markedsreaksjonene illustrerer hvor nervøse man er for situasjonen i Kina, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til E24.

HSBCs indeks falt 0,8 poeng til 49,6 i april. Det er det laveste nivået på syv måneder. Fire av fem delindekser – nye ordre, produksjon, lager og sysselsetting – avtok, mens leveransetid steg.

Les også: Verste børsdag siden atomkatastrofen

Skeptiske

En viss skepsis i markedet til de offisielle økonomiske statistikkene fra Kina bidrar til den uavhengige undersøkelsen til HSBC blir tillagt stor vekt.

- Det har vært en del anekdotiske nyheter som har indikert at det ikke står så bra til. Denne indeksen underbygger det, sier Juel.

Selv om han mener fallet på Tokyo-børsen er overdrevet og må sees i lys av at Nikkei-indeksen har steget med over 40 prosent så langt i år, mener han det er grunn til å være bekymret over situasjonen i Kina.

- Jeg er relativt urolig for utviklingen i Kina. Det er avtagende økonomisk vekst. Tallene viser det, sier Juel.

- Store utfordringer

- De har definitivt store utfordringer foran seg, legger han til.

Den største utfordringen for kinesisk økonomi er å unngå å komme i det Verdensbanken kaller middelinntektsfellen, mener Juel.

For å komme ut av den fellen må landet utvikle seg fra kun å produsere andres varer og tjenester på en billig måte til å utvikle egen teknologi.

- Det krever kanskje en annen økonomi og annen politisk ledelse, sier Juel.

- Gründere agerer ikke på kommando.

Hans økonom-kolleger i DNB Markets er enig i at veksten i Kina er på vei ned.

«Veksten i Kina har skuffet markedene så langt i år, og vi venter at veksten BNP i 2013 vil bli 7,5 prosent som er noe under konsensus (7,9 prosent),» skriver de i sin morgenrapport.

Les også

Frykt for lavere vekst sender Shanghai-børsen nedMoody`s spår stabil vekst i kinesisk økonomiXi lover gull og grønne skoger

Publisert: