I dag kan Italia få føle markedets hevn

Dagens italienske låneopptak kan bli utfordrende, mener DNB Markets.

POLITISK KAOS: Slitte valgplakater viser det italienske valgets to hovedpersoner Luigi Bersani (t.v.) og Silvio Berlusconi. Valget ga ingen klare styringsalternativer.
  • Johann D. Sundberg
  • Kristin Norli
Publisert: Publisert:

Italia får senere onsdag det første håndfaste svaret på hvordan finansmarkedene reagerer på mandagens valgresultat.

Valget der protestpartiet Femstjernesbevegelsen gjorde det sterkt og forhindret at det foreligger et klart regjeringsalternativ har reist spørsmål ved om Italia vil fortsette den innstrammings- og reformpolitikken som har blitt ført siden Mario Monti ble statsminister på slutten av 2011.

Politikken som har blitt ført under Mario Monti har vært populær i finansmarkedene. Det har gjort at det har vært få problemer for den italienske staten å få nye lån.

Men nå har folket i Italia i valg sagt nei til denne politikken. Montis parti ble valgets store taper.

- Folket har sagt nei

«Om det ikke lykkes å stable en styringsdyktig regjering på bena, kan resultatet bli nyvalg. Men, det er langt fra åpenbart at et nytt valg vil gi et bedre grunnlag for en ny regjering. Og det italienske folket har sagt klart nei til nye innstramminger og nødvendige reformer,» skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Les også: - Dette er det mulige skuddet for baugen for hele europrosjektet

Renten på italienske statsobligasjoner steg markert allerede sent mandag ettermiddag og tirsdag. Oppgangen tirsdag var på et halvt prosentpoeng.

«Dagens auksjoner av fem- og tiårs statsobligasjoner kan dermed bli utfordrende,» skriver meglerhuset videre.

Den italienske stat skal legge ut et lån med fem års løpetid med en målsetting om å hente inn mellom 1,75 og 2,5 milliarder euro. I tillegg skal det etter planen tas opp et lån med ti års løpetid for mellom tre og fire milliarder euro.

Moody's advarer

Låneopptaket skjer gjennom en auksjon hvor de endelige betingelsene fastsettes etter en budprosess.

Kredittvurderingsbyrået Moody's melder nå at den uavklarte politiske situasjonen i Italia gjør det mer usikkert at landet vil klare å betjene sin gjeld, og varsler en mulig nedgradering.

Italias evne til å betjene sin statsgjeld er i utgangspunktet ikke vurdert som svært sikker av de tre store kredittratingbyråene.

Moody's gir italienerne karakteren Baa2 - to nivåer over såkalt søppelstatus, mens Standard & Poor's gir Italia BBB+ (tre nivå over ikke-anbefalte investeringer), mens Fitch gir italia A-, fire hakk over «søppel».

Spår rentehopp

I markedene er det særlige betingelsene for ti-årslånet som følges med argusøyne.

- Auksjonen vil trolig medføre en økning i lånekostnadene på 0,65-75 prosentpoeng sammenlignet med auksjonen i forrige måned, skriver strateg Chiara Cremonesi i UniCredit i et notat.

Forrige gang Italia tok opp fem- og tiårslån var i slutten av janaur. Da ble renten henholdsvis 2,94 og 4,17 prosent.

Les også: Høyeste statsrente på tre måneder i Italia

I annenhåndsmarkedet endte tiårsrenten på i underkant av 4,9 prosent tirsdag.

Den politiske uklarheten i Italia har ført til at det spekuleres i om sentrum-venstrealliansen under ledelse av Luigi Bersani og sentrum-høyrealliansen under ledelse av Silvio Berlusconi skal inngå et historisk sjeldent samarbeide.

Dette for å unngå at protestbevegelsen til Beppe Grillo skal gjøre det enda bedre i et eventuelt nyvalg enn i mandagens valg.

- Reaksjonen berettiget

Det er også spekulert i om Bersani vil danne en regjering uten absolutt flertall.

«Uansett vil en ny regjering tidligst være på plass i slutten av mars, og et nyvalg er en reell mulighet. Det store spørsmålet er hva som nå vil skje med Mario Montis reformprogram og ikke minst, med samarbeidsklimaet i eurosonen. Velgerne har sagt sitt, og vi mener den negative markedsreaksjonen er berettiget,» skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Den italienske stat har over to milliarder euro i gjeld. Gjelden forfaller løpende og refinansieres etterhvert som den forfaller.

Det innebærer at høye markedsrenter over tid ubønnhørlig vil øke den italienske stats renteutgifter.

Les også

Italia-ekspert: Berlsuconi er den beste politikerenBerlusconi tilbyr samarbeid med venstresiden- Frykter Italia vil droppe sparetiltakene

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Monti-regjeringenfortsetter i to uker til

  2. Disse kniver om makten i Italia

  3. Berlusconis frieriavvist av Bersani

  4. Markedet lot seg ikke skremme av valget i Italia

  5. - En svært delikat situasjon for landet