Stoltenberg holder minitoppmøte om eurokrisen

Tre dager før årets siste EU-toppmøte i Brussel, samlet statsminister Jens Stoltenberg 20 EU-ledere til et minitoppmøte om eurokrisen.

GODT OPPMØTE: Statsminister Jens Stoltenberg i den Gamle Logen i Oslo mandag ettermiddag.

Lise Åserud
  • NTB
Publisert:

Arbeidslunsjen om den økonomiske situasjonen i Europa holdes i Gamle Logen i Oslo.

– Europas økonomiske tilbakegang gir grunnlag for stor bekymring. Det er derfor oppløftende at det er gjort fremgang. Men den økonomiske veksten er fortsatt svak. Arbeidsledigheten er høy og den fortsetter å stige, sa Stoltenberg under åpningen av arbeidslunsjen.

– Det harde arbeidet må fortsette. Strukturelle reformer er påkrevd. Og det haster. Utfordringen blir å finne den rette balansen mellom solidaritet og ansvarlighet. Mellom vekst og budsjettdisiplin. Vi trenger begge deler, sier Stoltenberg.

– Alle dypt rørt

EU-lederne dro til Gamle Logen rett fra Nobel-seremonien i Oslo rådhus.

Les også: Hyllest av Merkel og Hollande

– Jeg tror vi alle er dypt rørt over dagens seremoni i Oslo rådhus. Europa har blitt endret fra et kontinent preget av krig, til et kontinent preget av fred, sa Stoltenberg i innledningen.

– Dere har hjulpet tidligere diktaturer fram til demokrati og utvikling. Dagen i dag er en dag for feiring. Og en dag for å se framover. La oss rose deres fremganger, men også diskutere Europas utfordringer, la han til.

Stoltenberg viser til at Norge har reformert økonomien gjennom et nytt pensjonssystem, fornyelse av offentlig sektor, investeringer i utdanning og tiltak for å øke antallet kvinner i jobb.

23 EU-ledere

19 stats- og regjeringssjefer deltar på arbeidslunsjen. I tillegg til Storbritannias visestatsminister Nick Clegg, EU-president Herman Van Rompuy, EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og presidenten for Europaparlamentet Martin Schulz. Ingen andre enn Stoltenberg og EU-lederne selv, deltar på arbeidslunsjen. Følget av rådgivere som er med til Oslo sitter i etasjen over i Gamle Logen

Statsministeren avsluttet innledningen med å si at han er overbevist om at dagens økonomiske krise vil gjøre integrasjonen i EU og Europa sterkere og mer effektiv.

Les også: Slik mener Stoltenberg Europa må reddes

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nobelutdeling i Oslo blir europeisk toppmøte

  2. Økonomisk blåmandag når nobelfesten er over

  3. Mandag kommer EU-lederne til Oslo

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå får Erna møtesitt forbilde i Berlin

  6. Brende: – Historisk milepæl i Myanmar