Stoltenberg holder minitoppmøte om eurokrisen

Tre dager før årets siste EU-toppmøte i Brussel, samlet statsminister Jens Stoltenberg 20 EU-ledere til et minitoppmøte om eurokrisen.

GODT OPPMØTE: Statsminister Jens Stoltenberg i den Gamle Logen i Oslo mandag ettermiddag.

Lise Åserud
  • NTB
Publisert: Publisert:

Arbeidslunsjen om den økonomiske situasjonen i Europa holdes i Gamle Logen i Oslo.

– Europas økonomiske tilbakegang gir grunnlag for stor bekymring. Det er derfor oppløftende at det er gjort fremgang. Men den økonomiske veksten er fortsatt svak. Arbeidsledigheten er høy og den fortsetter å stige, sa Stoltenberg under åpningen av arbeidslunsjen.

– Det harde arbeidet må fortsette. Strukturelle reformer er påkrevd. Og det haster. Utfordringen blir å finne den rette balansen mellom solidaritet og ansvarlighet. Mellom vekst og budsjettdisiplin. Vi trenger begge deler, sier Stoltenberg.

– Alle dypt rørt

EU-lederne dro til Gamle Logen rett fra Nobel-seremonien i Oslo rådhus.

Les også: Hyllest av Merkel og Hollande

– Jeg tror vi alle er dypt rørt over dagens seremoni i Oslo rådhus. Europa har blitt endret fra et kontinent preget av krig, til et kontinent preget av fred, sa Stoltenberg i innledningen.

– Dere har hjulpet tidligere diktaturer fram til demokrati og utvikling. Dagen i dag er en dag for feiring. Og en dag for å se framover. La oss rose deres fremganger, men også diskutere Europas utfordringer, la han til.

Stoltenberg viser til at Norge har reformert økonomien gjennom et nytt pensjonssystem, fornyelse av offentlig sektor, investeringer i utdanning og tiltak for å øke antallet kvinner i jobb.

23 EU-ledere

19 stats- og regjeringssjefer deltar på arbeidslunsjen. I tillegg til Storbritannias visestatsminister Nick Clegg, EU-president Herman Van Rompuy, EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og presidenten for Europaparlamentet Martin Schulz. Ingen andre enn Stoltenberg og EU-lederne selv, deltar på arbeidslunsjen. Følget av rådgivere som er med til Oslo sitter i etasjen over i Gamle Logen

Statsministeren avsluttet innledningen med å si at han er overbevist om at dagens økonomiske krise vil gjøre integrasjonen i EU og Europa sterkere og mer effektiv.

Les også: Slik mener Stoltenberg Europa må reddes

Publisert:

Flere artikler

  1. Nobelutdeling i Oslo blir europeisk toppmøte

  2. Økonomisk blåmandag når nobelfesten er over

  3. Mandag kommer EU-lederne til Oslo

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå får Erna møtesitt forbilde i Berlin

  6. Brende: – Historisk milepæl i Myanmar