Liten tro på renteendring nå

Økonomene venter ikke at Norges Bank vil endre styringsrenten på 1,5 prosent på rentemøtet 31. oktober. Renten har stått fast siden 14. mars i år.

RENTEN BLIR STÅENDE: Landets økonomer tror renten vil holdes på samme nivå en god stund til. Her snakker sentralbanksjef Øystein Olsen under rentemøtet i mars i år.

Stian Lysberg Solum
  • NTB
Publisert:

De siste årene er det varslet at renten skal opp på sikt. Tidspunktet er stadig skjøvet framover i tid. Men i siste pengepolitiske rapport, som kom i juni, gikk Norges Bank motsatt vei.

Mens sentralbanken tidligere hadde sagt at første rentehopp kunne komme sommeren 2013, ble det da antydet at renten kunne bli endret allerede i desember i år eller i mars neste år. Bakgrunnen var at det går så godt i norsk økonomi.

Les også: Moody's: Norske banker følsomme for høye boligpriser

Onsdag legger sentralbanken fram en ny pengepolitisk rapport der den vurdere framtidig renteutvikling, den såkalte rentebanen. Det er ventet at kommende renteøkninger denne gang blir skjøvet ytterligere ut i tid.

Utsetter økning

– Vi tror Norges Bank i den kommende pengepolitiske rapporten vil senke rentebanen noe, og at de vil utsette den første renteøkningen med seks måneder, til sommeren/høsten neste år, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea til NTB.

– Det er en viss mulighet for en renteøkning også nå, men jeg tror ikke det skjer. Men jeg vil ikke bli ekstremt overrasket om det blir en endring, sier Juel som påpeker at pengemarkedsrenten har falt mye siden forrige renteendring. Det tilsier at det er lettere å foreta en renteendring.

– Kronekursen gir rentekutt

– Jeg tror renten holdes uendret i oktober, men at Norges Bank tvinges til å kutte ved senere rentemøter hvis kronekursen blir så sterk som jeg tror, sier Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Terra Gruppen.

Han sier at Norges Bank i økende grad må legge vekt på kronekursen.

– Vi er i sammen situasjon som andre små land som må vektlegge valutakurs framfor innenlandske forhold. Hvor mange kutt som må til avhenger av situasjonen i Europa. Frykt for en kollaps i EU kommer til å drive kapital til små land, og drive valutakursen oppover.

Han viser til at Sveriges sentralbank nylig la fram en rentebane med lavere rente enn tidligere, og venter at Norges Bank vil gjøre det samme onsdag. Om et år vil renten ligge på 1 prosent, mener Jan L. Andreassen.

– Uendret

– Det totale bildet taler for uendret rente, skriver Hallgeir Isdahl, direktør for Sparebanken Vest Markets i en markedsrapport.

Han viser til at uroen i internasjonale finansmarkeder har avtatt noe, samtidig som veksten er jevn og stabil i Norge. Ledigheten har utviklet seg omtrent som Norges Bank har anslått, mens inflasjonen ligger under sentralbankens anslag.

Les også:Sparebanken Vest tror rentehevingen kommer senere

Sparebanken Vest Markets venter at veksten på verdensbasis vil holde seg lav lenge, noe som fører til at rentene internasjonalt også blir liggende lave.

– På bakgrunn av dette tror vi at neste renteheving ikke kommer før i tredje kvartal 2013 og at styringsrenten blir liggende på 1,75 prosent ved utgangen av 2013, heter det.

– Lav rente lenge

– Jeg tror Norges Bank må holde renten uendret i lang tid framover, i hvert fall et år, kanskje to, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1-gruppen. Hun tror ikke det blir noen endring nå i oktober.

Hun peker på valutakursen som en avgjørende faktor i tiden framover.

– Hvis det blir litt mer uro i Europa kan det gi en kapitalinngang til Norge neste år som kan forsterke kronekursen. Da er spørsmålet om Norges Bank skal svare på en videre kronestyrkelse med å kutte renten eller bruke andre virkemidler. Jeg tror de vil gjøre mye for å holde renten stabil. Men får vi press på krona, og det kan skje neste år, kan vi få et nytt rentekutt, sier Holvik.

Les også:

Svenskene senker rentebanen

Handelsbanken tror renten holder seg under tre prosent ut 2015

Stadig dyrere for single å bo

- Da kommer rentehoppet

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Renta blir holdt uendret

  2. Venter ikke renteendring fra Norges Bank

  3. Sparebanken Vest tror rentehevingen kommer senere

  4. Annonsørinnhold

  5. - Norges Bank vil ikke røre renta

  6. Blir tolket som en rentehauk