Giske om styrebråket: - I sum kom vi ut i null

Trond Giske mener han fikk sikret omdømmet sitt etter onsdagens høring.

- TILBAKE TIL START: Etter månedsvis med anklager om juks og vennetjenester mener Næringsminister Trond Giske han fikk rettet opp i folks inntrykk av hvordan staten styrer sitt eierskap gjennom onsdagens høring.
Publisert: Publisert:

Etter måneder med påstander om rot og kameraderi rundt utnevnelsen av styremedlemmer til statseide bedrifter mener Trond Giske han nå er tilbake til start.

- I sum så har medieoppslagene og høringen gått ut i null. Hadde beskyldningene i pressen stått uimotsagt så hadde det svekket det statlige eierskapet. Så sånn sett så har denne høringen bidratt til å dementere påstandene som er kommet, sier Giske til E24.

Han ble onsdag grillet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Komiteen var på forhånd sterkt splittet mellom den borgerlige og rødgrønne blokken.

- Han omgår spørsmålene, sier saksordfører Per Kristian Foss (H) til E24 etter høringen.

- Staten må skjerpe seg

Giske klarte heller ikke å overbevise kontrollkomiteens leder.

- Jeg synes ikke jeg fikk så mange gode svar fra Giske i denne høringen, men jeg har fått mange gode svar fra de andre som var her, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til E24 etter høringen.

Han frykter at staten som eier kan fremstå som arrogant i store børsnoterte selskaper som er avhengig av internasjonal tillit.

- Det viktigste som er skjedd i dag er at vi har gått fra en situasjon med det statsråden kalte løse rykter fra anonyme kilder til et bekreftet hendelsesforløp. Dette bildet samsvarer med de såkalte løse ryktene vi har sett i media, sier Anundsen.

Les også: Tidligere Entra-styreleder: - Jeg har aldri opplevd noe lignende

Les også: Entra mener Olsø fjernet del av styreprotokollen

Anundsen mener det viktigste nå er at staten og Næringsdepartementet nå skjerper seg.

- De må forholde seg til de rutinene som alle andre eiere må forholde seg til. De kan spille inn de navnene de vil uansett partifarge, men de må forholde seg til den kvalitetskontrollen som nominasjonskomiteen gjennomfører, sier Anundsen.

Han mener Giske og departementet har kortsluttet arbeidet til nominasjonskomiteene i Telenor og Kongsberg Gruppen gjennom måten de har operert.

Anundsen vil presisere at det er snakk om enkelttilfeller, og at det statlige eierskapet ellers fremstår som godt.

- Politisk spill

Arbeiderpartiets Martin Kolberg følte han og regjeringspartiene kom seirende ut fra onsdagens høring.

Martin Kolberg (Ap) står ved uttalelsen sin om at onsdagens høring var et politisk spill.

- Mine ord om at dette har vært et politisk spill er opprettholdt av det vi har fått høre her inne i dag, sier Kolberg til E24 etter at høringen er slutt.

Han mente Giske viste at han ikke har gjort noe galt, og at høringen kun handlet om å sverte statsråden og regjeringen.

- Jeg synes statsråden avviste påstandene som er kommet på en politisk korrekt måte. Opposisjonen klarte ikke å underbygge sine påstander om kameraderi, korrupsjon og vennetjenester i høringen, sier Kolberg.

Les også: Foss: - Et press. Kolberg: - Unødvendig høring

Komitéleder Anders Anundsen føler seg langt fra truffet av kritikken.

- Den kritikken hører ingen steder hjemme. Jeg synes det er uheldig at de forsøker å lage et politisk spill av en viktig kontrollsak. Vi kontrollerer det statlige eierskapet en gang i året når vi får Riksrevisjonens rapport, så dett er helt naturlig, sier Anundsen.

- Det er ingen tvil om at dette er midt i kjernen av vårt kontrollarbeid, legger han til.

Vanskelig situasjon for Telenor

Flere av de tidligere og nåværende toppene i Telenors styret, nominasjonskomité og bedriftsforsamling sa i høringen onsdag at de ble satt i en vanskelig situasjon av næringsministeren.

De viste til at forslaget om at Trond Giskes venn Tore O. Sandvik burde få en plass i styret kom så sent at det skapte problemer.

Næringsdepartementet hadde sjansen til å spille inn kandidater tidligere, men valgte ikke å foreta seg noe.

- Vi sendte ut en forespørsel til våre største institusjonelle eiere om innspill til ønsket kompetanse eller spesifikke kandidatnavn. Det mottok vi ikke, sa tidligere leder i nominasjonskomiteen, Jan Erik korssjøen i høringen.

Les også: Korssjøen: - Det var ingen ønsket situasjon

Trond Giske innrømmer at staten kan ha vært sent ute med forslagene sine.

- Det skyldes at våre forslag har kommet i den siste forankringsperioden, som skal være reell. Men det må nesten være sånn for at denne prosessen skal være reell, sier Giske.

- Men vi skal ta med oss at vi kan bli bedre på dette, legger Giske til.

Giske mener det er viktig å huske at dette er en politisk prosess, og at han ikke er noen eneveldig diktator som styrer dette.

- Manglet sparringpartner

Flere av spørsmålene i høringen med Giske handlet om konflikten rundt Entra.

Fra konflikten om ny toppleder var et faktum i mai, hadde ikke Entra-styret noen statsråd å snakke med før før Bård Vegar Solhjell ble utnevnt som settestatsråd den 9. oktober.

Saksordfører Per Kristian Foss (t.h.) (H) og komitéleder Anders Anundsen (Frp) mener Trond Giske unngikk å svare på mange av spørsmålene han fikk onsdag.

Trond Giske mener at å utnevne en settestatsråd ville vært det samme som å blandet seg i ledervalget, noe som er styrets ansvar.

- I ettertid hadde det kanskje vært greit med en settestatsråd. Men det var vi var redd for var at vi oppnevnte en settestatsråd for en sak vi ikke skulle blande oss borti, sier Giske.

Giske mener man ikke kunne forutse på forsommeren at det ville oppstå en styrekonflikt som endte i full splittelse.

Per Kristian Foss mener denne forklaringen ikke holder mål.

- Å utnevne et settestatsråd betyr ikke at man blander seg inn, sier Foss.

- Det var et faktum at mens denne striden i styret pågikk var Rune Olsø en del av diskusjonen. Og da var Næringsdepartementet en sparringpartner mens Trond Giske var inhabil. Derfor burde man utnevnt en settestatsråd tidligere, sier han.

Anders Anundsen mener det kom frem at mye av bråket i Entra kunne vært unngått.

- Begge styrelederne vi hadde inne fra Entra bekreftet at det var viktig å diskutere konflikten om administrerende med eier. Hadde Giske oppnevnt en settestatsråd så dialogen ikke ble avskåret, så hadde vi kanskje sluppet det fundamentale sammenbruddet i styreprosessen, sier Anders Anundsen som er overrasket over at ikke Giske tok selvkritikk på dette punktet.

Aps Martin Kolberg innrømmer at det kan være lurt å endre denne praksisen i fremtiden.

- På generelt grunnlag er jeg enig i at det kan være en god idé fremover, sier Kolberg.

Behandling i Stortinget

Onsdagens høring er det siste som skjer på Stortinget før jul. Kontrollkomiteen vil etter nyttår behandle det som kom frem i høringen, og deretter legge frem en innstilling for et samlet Storting.

- Jeg gleder meg til Stortinget skal behandle dette. Spesielt ser jeg frem til hvordan Erna Solberg og Siv Jensen vil forholde seg til denne debatten der, avslutter Kolberg.

Publisert:
Gå til e24.no