Sjeføkonom om «the fiscal cliff»: - Jeg kaller det Preikestolen

Sjeføkonom Jan Andreassen om krisen som venter i USA etter nyttår.

RISIKOPOLITIKK: USAs finanspolitikk balanserer på kanten av stupet uansett om det blir milde eller store innstramminger til neste år, mener sjeføkonom Jan Andreassen i Terra. Selv kaller han «the fiscal cliff» for Preikestolen.
  • Kristin Norli
Publisert:

Denne uken har det dreid seg om kun en ting i verdens finansmarkeder - og det er ikke det amerikanske presidentvalget.

Umiddelbart etter at USAs president Barack Obama ble gjenvalgt, seilet nemlig begrepet «the fiscal cliff» - kalt blant annet skattestupet, økonomistupet og en rekke andre ting på norsk - inn på dagsorden.

Nå introduserer sjeføkonom Jan Andreassen i Terra et alternativt navn: Preikestolen.

Farer utfor

Alle kjenner den - fjellhyllen som rager 600 meter over havet ned i et stup over Lysefjorden.

Og det er utfor et slik stup man frykter USAs økonomi vil fare utfor for når det 1. januar neste år trer i kraft budsjettinnstramninger og skatteøkninger (for det meste bortfall av skattelettelser) på tilsammen opp imot 600 milliarder dollar.

Effekten av disse tiltakene vil ifølge beregninger fra Kongressens budsjettkomité være at USAs BNP krymper neste år og landet kastes tilbake i økonomisk resesjon.

Derfor har verdens finansmarkeder rast utfor denne uken.

PREIKESTOLEN: Sånn så det ut da Preikestolen, eller the fiscal cliff, slo inn på Oslo Børs denne uken.

Forbrukeroptimisme

Fredag var det imidlertid tegn til noe optimisme da Reuters/Universitetet i Michigans undersøkelse på forbrukertillit - hvordan husholdningene ser på økonomien og egen kjøpekraft - ble offentliggjort.

Indeksen stiger i november til det høyeste nivået på fem år.

Indeksmålingen viser 84,9 for november, opp fra 82,6, noe som var langt over forventingene. Aksjemarkedet snudde i grønt da den glade beskjeden kom.

Men Jan Andreassen mener jubelen er overdrevet.

- Det er ikke noe dramatikk i disse tallene, dette er mer en bekreftelse på at privat sektor i USA egentlig går ganske normalt for tiden, sier sjeføkonomen til E24.

LES OGSÅ: Hæla i taket og tenna i tapeten: forbrukerne i USA ser lyst på livet

- Sånn passe

- Dette er bare så godt som man kunne regne med i en verdensøkonomi som har store problemer (Europa), og en offentlig sektor som strammer inn (USA), sier Andreassen.

For egentlig mener han at USA bare går sånn passe.

Med mindre Europa blir bedre, eller man ser at det kommer mer stimuli fra sentralbanken eller myndighetene, er dette «as good as it gets» mener sjeføkonomen.

- Inntektsveksten er på et lavmål, sier Andreasen, som ikke ser noen tegn til at amerikanske husholdninger faktisk kommer til å bruke mer penger - det som forbrukertilliten skal indikere.

- BNP i USA vokser underliggende med 1,5 til 2 prosent. Det er nok til å stabilisere arbeidsledigheten, men ikke til å reversere den, sier han - og legger til at det ikke er noen grunn til å tro at det bli bedre neste år.

- Det ligger heller an til det motsatte, sier Andreassen.

LES OGSÅ: USA står foran et økonomisk stup

- Jeg kaller det Preikestolen

Årsaken er alle finansfolks snakkis den siste uken - «the fiscal cliff» - som Andreassen kaller Preikestolen på godt norsk.

- Hvis du viser folk bilde av Preikestolen så skjønner de hva jeg mener, sier Andreassen.

PREIKESTOLEN: Nå også brukt som illustrasjon på amerikansk finanspolitikk.

- Misforstått

«The fiscal cliff» - eller Preikestolen - er det stupet man ser for seg at USAs økonomi vil kjøre utfor når de store innstramningene i offentlige investeringer og forbruk, samt skatteøkningene som venter amerikanerne etter nyttår, blir innført.

For her er det ikke snakk om hvis, ifølge Andreassen.

Han mener mange har misforstått hvis de tror at det i forhandlingene mellom partiene i den amerikanske kongressen står mellom innstramminger eller ikke innstramminger.

- Beste fall skadelig

I verste fall vil «the fiscal cliff» sende USA tilbake i resesjon på grunn av det økonomiske sjokket som 600 milliarder dollar i innsparinger vil medføre.

I beste fall står USA i en situasjon der det innføres innsparingstiltak på 100 milliarder dollar, ifølge Andreassen.

Og han mener altså det er nok til å skade økonomien.

- Uansett hva de kommer frem til i budsjettforhandlingene, vil det neste år føres en innstrammende finanspolitikk som vil være skadelig for USA, sier sjeføkonomen.

Obama inviterer til forlik

President Barack Obama valgte selv å fokusere på landets økonomiske utfordringer da han holdt en talte i det Det hvite hus fredag. I talen inviterte Obama kongressledere fra begge partier til forhandlinger om et forlik, men Obama gjentok at han mener de rikeste må være med å betale regningen.

– Vi kan ikke bare kutte oss til velstand. Hvis vi mener alvor med å redusere underskuddet, må vi kombinere utgiftskutt med inntektsøkninger, og det betyr at de rikeste amerikanerne må bes om å betale litt mer i skatt, sa Obama i sin tale fredag.

Les mer om talen her: Obama tar fatt i den økonomiske krisen

Grand Canyon

På Twitter-kontoen til Pimco - verdens største investeringsfond – ble følgende melding postet fredag:

«Gross: U.S. has a grand canyon budget problem beyond the fiscal cliff. $1.5 trillion fiscal gap needs rebalanced long term, not $400 billion».

Der sjeføkonom Jan Andreassen snakker om en «Preikestol» som økonomien kan fare utfor, snakker altså Pimco- om et dypere, bredere og større problem som ligger bakenfor det første stupet.

Les mer om Twitter-meldingen her: USAs problemer er større enn ett enkelt stup

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Mens Pimco-sjefen twitrer om fjell han kjenner

  2. Obama tar fatt i den økonomiske krisen

  3. USAs finansminister blir sittende til neste år

  4. Stemningen surner i budsjettsamtalene

  5. Ratingbyrå til Obama: Unngå budsjettkrise - eller mist trippel A