Trine Skei Grande til kamp mot kontantstøtten

ASKIM (VG) For 15 år siden var Venstre ivrige fødselshjelpere til kontantstøtten. Nå vil Trine Skei Grande kaste den på historiens skraphaug.

BILLIGERE BARNEHAGER: – Vi må gjøre barnehager billigere først og fremst for dem med dårligst råd. Mens ordningen med makspris har vært viktig for å gjøre barnehagen billigere for folk med høy inntekt, så er det nå de fattige som bør få en mer inntektsdifferensiert pris, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.
  • Eirik Mosveen
Publisert:

– Jeg er ganske sikker på at Venstres stortingsgruppe kommer til å stå bak et forslag til statsbudsjett der kontantstøtten fjernes helt allerede neste år. Da vil det være vår posisjon i budsjettforhandlingene med regjeringen og KrF, sier partilederen til VG.

Dermed gjør Grande seg skyldig i en spektakulær snuoperasjon:

Ikke bare satt Venstre i regjeringen som innførte den mest betente og splittende reformen i norsk politikk de siste to tiårene – så sent som i fjor stemte Venstre for å øke kontantstøtten til 6000 kroner måneden – en fordobling for enkelte grupper.

I dag starter den blåblå regjeringens store budsjettkonferanse. For første gang skal Erna og Siv lage et statsbudsjett helt på egen hånd.

– Å fjerne kontantstøtten er å fjerne en av fattigdomsfellene som veldig mange kvinner, særlig blant innvandrerne, blir sittende fast i, sier hun.

På sitt landsmøte i vår vedtok Venstre å omgjøre sitt gamle standpunkt.

Men Venstre har i liten grad frontet standpunktet aktivt i offentlig debatt.

Kamp mot kontantstøtte blir hjertesak

Nå blir kamp mot kontantstøtten i stedet en hjertesak.

– Når man snakker med deg får man inntrykk av at Venstre med sitt kontantstøtte-nei har fjernet et åk fra skuldrene?

– He-he. Nei da, men det er klart at det i Venstre alltid har vært et større engasjement for å gjøre noe for de barna som faller utenfor, enn å gjøre noe for kontantstøtten. Det som gjorde at det i sin tid ble flertall for kontantstøtten, var nok at man trodde at den ville presse frem mer barnehageutbygging. Og det har den jo gjort. Nå er utfordringen ikke de som går i barnehage, men de som ikke gjør det.

– I statsbudsjettet i fjor stemte Venstre for å øke kontantstøtten til ettåringer for hele 6000 kroner – nesten en fordobling?

– Jeg tror alle vet at det ikke sto øverst på vår ønskeliste, og det var veldig …

– Så dere holdt dere for nesen og stemte?

– He-he. Nei da, men jeg er veldig glad for at vi fikk inn mer penger til barnehager i Revidert nasjonalbudsjett.

– KrF har bygd hele sin politiske profil de siste 20 årene på kontantstøtten?

– Jeg tror KrF også innser at vi ikke lenger lever på 1990-tallet. At vi har fått en del nye utfordringer.

– Men KrF kommer jo ikke til å snu i dette spørsmålet?

– Jeg har god tro på at alle kan snu, jeg. Jeg dømmer ingen på forhånd.

I samarbeidsavtalen Venstre og KrF inngikk med Regjeringen fjor høst finnes det ingen formuleringer om at kontantstøtten skal bevares. Venstre står derfor fritt til å kjempe med nebb og klør mot ordningen.

– Vi må gjøre barnehager billigere først og fremst for dem med dårligst råd. Mens ordningen med makspris har vært viktig for å gjøre barnehagen billigere for folk med høy inntekt, så er det nå de fattige som bør få en mer inntektsdifferensiert pris, sier Trine Skei Grande

Hareide: - Totalt uaktuelt

KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer svært negativt på at Venstre vil gjøre kontantstøtten til en kampsak.

- Det er totalt uaktuelt å fjerne kontantstøtten til ettåringer. Jeg reagerer på at hun trekker opp innvandrerkortet. Dette vil gjøre økonomien betydelig verre for innvandrerkvinner som ikke har plass i barnehage til sine barn. I dag koster en barnehageplass mellom 10 og 12.000 kroner. Kontantstøtten er på 6000 kroner. Hvorfor skal de som ikke får barnehageplass miste dette, spør Hareide.

Han har liten tro på at Regjeringen vil gå med på Venstres krav.

- Regjeringen har i sin erklæring, som vi ikke var en del av, fastslått at kontantstøtten til ettåringer skal fortsette, sier han.

- Det er dessuten naivt av Venstre å tro at innvandrerkvinner vil komme i jobb bare kontantstøtten fjernes.

- Du frykter ikke at Høyre lar seg inspirere av Venstre nå?

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg synes det er spesielt at et såkalt liberalt parti trekker innvandrerkortet fordi folk tar valg som Venstre ikke liker, sier Hareide.

Taus regjering

- Dette er en sak som går på statsbudsjettet, og statsråd Solveig Horne (Frp) kan ikke kommentere det nå, sier kommunikasjonsrådgiver Ida Wullum-Lindberg til VG.

Les også:


Venstre krever 7,5 milliarder i økte miljøavgifter
Her er Siv Jensens skattekutt-forslag
Jensen presses fra grasrota om økt oljepengebruk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Venstre (V)
  2. Trine Skei Grande
  3. Solberg-regjeringen
  4. Kristelig Folkeparti (KrF)

Flere artikler

  1. Venstre og KrF går for budsjettløsning

  2. Dette er høyreblokken enige om

  3. Høyre snur om kontantstøtte

  4. Venstre vil fjerne kontantstøtten i Oslo

  5. Helomvending om heldagsskole fra Skei Grande