Ny krise i Argentina: - Det kom ikke som et sjokk

Sosiolog Fabian Mosenson mener Argentinas ferske «statsbankerott» ikke kan sammenlignes med krisen landet ble kastet ut i tilbake i 2001.

ØKONOMIEN ENDRES IKKE DRASTISK FOR ARGENTINERE: - Nå er det ingen som løper til banken eller mister pengene sine, sier argentiner og sosiolog Fabian Mosenson.

Maren Løhre
  • Maren Løhre
Publisert:

Argentinske Fabian Mosenson er på vei til hyttetur med sin norske kone da E24 møter ham utenfor Oslo S. Han har bodd mye i utlandet, men er jevnlig innom hjemlandet hvor han har venner og familie.

- Det er et veldig morsomt land. Det er alltid mye som skjer, ler Mosenson.

Denne uken skjedde det igjen: Argentina lot være å betale på sine gjeldsforpliktelser - og dermed det kunststykket å være statsbankerott for sjette gang på 100 år.

Mosenson er sosiolog og har vært faglærer på Universitetet i Oslo. Han har fulgt med på det finansielle dramaet som utspiller seg i Argentina. På onsdag kuliminerte det i et mislighold. Forrige gang dette skjedde var i 2001.

Les også

Børsen steg før statsbankerott

Radikalt annerledes

- Situasjonen nå er en radikalt annerledes enn den i 2001. Da kunne argentinerne plutselig ikke ta ut penger i banken og de mistet sparepengene sine. Nå er årsaken uenighet mellom regjeringen, dommeren Griesa og «holdout»-investorene, sier Mosenson.

Han forteller at det ikke er panikkstemning blant argentinere flest:

- Nå er det ingen som løper til banken eller mister pengene sine. Det hele har vært mest dramatisk i pressen, og det kokte på twitter. Men det kom ikke som et sjokk. Mine venner og moren min, ja, de diskuterer det, men det er ikke som om en bombe eksploderte i gatene, sier han.

Mosenson er, i likhet med flere kommentatorer, usikker på om onsdagens hendelse kan kalles et mislighold.

For denne gang har Argentina penger til å betale på gjelden, men de ønsker ikke å betale de såkalte «gribbefondene». En amerikansk domsavgjørelse har bestemt at de må betale alle eller ingen.

Dermed er resultatet at ingen får betalt, til tross for at Argentina ønsker å betale på ned på den andre gjelden sin.

- Holdningen er mer «la oss håpe de fikser det», sier Mosenson til E24.

Les også

Dette er Argentinas virkelige storkamp

- Ingen umiddelbar endring

Av økonomiske konsekvenser for den jevne argentiner tror han ikke det vil bli en dramatisk endring.

- Det at de internasjonale ratingbyråene senker sine kredittvurderinger vil påvirke Argentinas allerede dårlige økonomi. Men dette gjør bare at de problemene som allerede eksisterer, blir dypere. Resesjon, devaluering av pesoen og økende arbeidsløshet er noe argentinerne allerede føler på., sier sosiologen.

Regjeringens håndtering av konflikten

- Det er ingen som liker gribbefondene. Samtidig er det mange som ikke liker hvordan Argentina håndterer situasjonen, sier Mosenson om hvordan argentinere reagerer på den pågående konflikten mellom landets regjering og de amerikanske «gribbefondene».

Argentinas Økonomiminister Axel Kicillof under en pressekonferanse i det argentinske konsulatet i New York 30 juli.

Carlo Allegri

Argentina er et land hvor forskjellene mellom de ulike samfunnslagene er større enn i Norge. Mosenson forteller at også motpolene mellom de ulike meningene er større:

- I Argentina har man to steile fronter når det kommer til politiske meninger. De er de som er pro-Kirchner og de som er anti-Kirchner. Begge sider bruker sterk retorikk og ord som djevler og lignende mot hverandre. Også mediene er delte, forteller han.

Cristina Fernandez de Kirchner er landets president, og hun har både støtte og motstand i den pågående saken.

Les også:Et førjulsmareritt

Økonomiminister Axel Kicillof har også vakt oppsikt med sine uttalelser.

Han kaller de saksøkende hedgefondene for gribber og onsdag sa han at dommer Griesas måte å håndtere forhandlingene på, måtte være «Guinness record-materiale» i å være «usammenhengende». Dette skrev Bloomberg.

- Dette er ikke et mislighold. Det er samlede problemer forskyld av en domsbestemmelse. Pengene som er stanset av dommer Griesa er ikke våre, de tilhører obligasjonseierne, argumenterte Kicillof etter fristen 30 juli.

En av representant for hedgefondene, Jay Newman, skrev i Financial Times for en måned siden at «trassige taler har ikke hjulpet landet å gå videre fra misligholdet i 2001».

Les også

Mandag kan Argentina være på vei mot ny «konkurs»

- Kanskje har burde formulert seg litt mer norsk

Mosenson sier at argentinske meninger er delte også overfor Kicillof.

- Han er veldig karismatisk, kontroversiell og en person som ikke liker dress og slips. For noen er han en helt. Og innad i regjeringen er det folk som ser på ham som en mulig presidentkandidat, forteller Mosenson.

- Andre i oppsosisjonen ser på ham som en svært idealistisk person som ikke er så god til å løse tekniske utfordringer. De mener at han er en dyktig akademiker som burde holdt seg til akademia. De kritiserer også hans manerer, sier han videre.

Mosenson tror ikke det har hjulpet på det internasjonale inntrykket at Kicilloff bruker slang og friske beskrivelser:

- Det er mulig at han har overdrevet retorikken. Kanskje han burde formulert seg mer nøkternt, og formelt - litt mer norsk, ler han.

- Dette er ikke like dramatisk som 2001: Fabian Mosenson (47) er utdannet sosiolog ved Universitetet i Buenos Aires og og The New School i New York. Han har bodd i Norge i 4-5 år med sin norske kone og to barn. - Jeg har ikke alltid en mening, men jeg analyserer, sier han om hvor han står i Argentinasaken.

Maren Løhre

Mulig løsning fra sidelinjen

En mulig løsning kan komme fra sidelinjen. Anonymiserte kilder har fortalt at argentinske banker står klare til å betale hedgefondene.

Les også

En samling argentinske banker kan gå sammen om å kjøpe landets gjeld

Torsdag sa Argentinas økonomiminister Axel Kicillof, på en pressekonferanse i Buenos Aires, at regjeringen ikke har noe imot det dersom private aktører punger ut:

- Agentina er ikke imot det hvis private ønsker å forhandle med gribbefondene med sine egne penger. Men staten kan ikke putte sine egne penger i dette fordi det vil bety å bryte loven. Det vil være en svindel, sa Kicillof.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Min sympati er på argentinernes side

  2. Mandag kan Argentina være på vei mot ny «konkurs»

  3. Dommer: Argentina har inntatt en «lovløs posisjon»

  4. Argentina går til rettssak mot USA

  5. Analytikere tror på en løsning for Argentina