Manglende respekt fra regjeringen irriterer KrF

Forsøkene på omkamp fra regjeringen i statsbudsjettet er respektløst overfor Stortinget, mener stortingsgruppa og sentralstyret i KrF.

IRRITERT: – Det kan ikke være sånn at når vi har innkassert en seier, så er vi nødt til å forhandle om den på nytt for hvert nye statsbudsjett regjeringen legger fram, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

Håkon Mosvold Larsen
  • NTB
Publisert:

– Dette har skapt en irritasjon, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Kuttet i bistandsprosenten står høyt, men ikke alene på lista over saker som Venstre og KrF vant fram med i budsjettforhandlingene i fjor – og som de mener regjeringen vil ha omkamp på nå. Pressestøtte, skatteklasse 2, skolepenger for utenlandske studenter og reversering av grønne skatter er andre tema.

Må ryddes bort

– Det kan ikke være sånn at når vi har innkassert en seier, så er vi nødt til å forhandle om den på nytt for hvert nye statsbudsjett regjeringen legger fram. Slike forsøk på omkamper er en manglende respekt for det vi har forhandlet fram her på huset, sier Syversen.

Han forteller om at dette vakte betydelig irritasjon da KrFs stortingsgruppe og partiets sentralstyre hadde fellesmøte onsdag.

– Disse omkampene kan vi ikke ta. Dette må ryddes bort før vi kan begynne å forhandle, sier Syversen – som også er leder av finanskomiteen på Stortinget.

Frp: – Urimelig

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter avviser Syversens virkelighetsforståelse.

– Det kan ikke være sånn at alt vi forhandler om i et budsjett skal gjelde for fire år. En slik praksis ville låse opp svært mye. Jeg mener tvert om at vi har holdt alle avtaler, sier han til NTB.

Syversens krav om å rydde unna alle omkamper står også Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik bak.

– Det syns jeg virker urimelig, lyder Hagesæters reaksjon.

Sonderinger

Om ordbruken er en smule opphetet, er det langt fra noen krisestemning mellom regjeringspartiene Frp og Høyre på den ene siden og samarbeidspartiene Venstre og KrF på den andre.

Tvert om har de finanspolitiske talspersonene fra de fire partiene avtalt å møtes til drøftinger og avklaringer i forkant av at selve forhandlingene starter en gang tidlig i november. Etter det NTB forstår skal slike møter holdes allerede til uka.

– Det er selvsagt en fordel å være best mulig forberedt. Så vi tar med oss det Venstre og KrF sier. Vi er to parter og fire partier som skal bli enige, så dette må jeg ta med meg, sier Hagesæter.

Les også:

- Morna, budsjett! Frp fjernet gamle budsjettforslag fra nettFrp mest tilbake på oktobermålingRegjeringen kutter støtte til frivillighetenErna Solberg om kritikken: – Et veldig sosialt budsjettRegjeringen økte tollfrigrensen: Komplett skrinlegger millionsatsing

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Forventer lang budsjettdag på Stortinget søndag

  2. Høyre varsler krevende budsjettforhandlinger

  3. Klare KrF-forventninger til budsjettmøte søndag

  4. Annonsørinnhold

  5. Budsjettkameratene endelig enige

  6. KrF ber regjeringen droppe kutt i formuesskatten