Norske økonomer håper Syriza får røsket opp i gresk korrupsjon
Kampen mot korrupsjon har lenge vært et av Syrizas valgløfter. Nå håper norske økonomer at de leverer.
– Det er ikke bare i Russland man har oligarker. Det har man i Hellas også, sier sjeføkonom Stein Juel i Nordea Markets om ett av valgløftene han håper den greske valgvinneren Syriza faktisk vil holde.
– De har vært opptatt av kampen mot korrupsjon og de rike oligarkenes posisjon. Hvis de greier å få til et mer ryddig system, så er det bra, sier Juel.
Mot gresk brakseier for finansmarkedets «store skrekk»
– Rett i mye
Han får støtte fra sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.
– De har hatt helt rett i mye av kritikken mot det gamle politiske regimet i Hellas. Det gamle regimet har ført en økonomisk politikk som har ødelagt Hellas på en generasjon.
– Det å røske opp i politikken og byråkratiet i Hellas er riktig, hvis det er det de vil, legger Andreassen til.
For selv om Hellas har gjennomført mange reformer, er det fortsatt mye som gjenstår, ifølge økonomene.
– Korrupsjon og effektivitet i skatteinnkrevingen har de fortsatt ikke klart å gjøre så mye med, sier Juel.
– Utenkelig med gjeldslette
Men hverken Andreassen eller Juel tror Hellas med Syriza i regjeringen vil klare å forhandle seg frem til at deler av gjelden blir ettergitt.
– Det er helt utenkelig, slik som situasjonen er nå, sier Juel.
– Syriza vil møte hverdagen nokså brutalt, legger han til.
Derimot mener han at EU og IMF kan komme til å gå med på å gi noe i form av enda lengre nedbetalingstid på gjelden og enda lavere rente, men det er ikke mye å gi.
Dette må til før tysk økonom godtar gresk gjeldslette
– På et vippepunkt
– Gresk økonomi er akkurat nå på et vippepunkt. Derfor er det sårbart om man finner på for mye tull nå. Hellas ligger an til å få økonomisk vekst i år. Det tror jeg Syriza vet, sier Juel.
– Hvis Syriza er i stand til å bryte løftene på en riktig måte, så kan dette gå bra, sier Andreassen.
Hverken Juel eller Andreassen tror det blir noen voldsomme markedsutslag etter søndagens greske valg.
– Dette var omtrent som ventet og det spørs om ikke fallet i euroen i slutten a uken tok høyde for et slikt utfall, sier han.
– Unngår nyvalg
Juel peker på at med en klar valgseier til Syriza så unngår man en ødeleggende mellomperiode før et eventuelt nyvalg, slik Hellas opplevde i 2012.
– Det kan ikke drive veldig lenge. Hellas her et pill råttent banksystem hvor det har vært tilløp til at folk har tatt ut pengene sine. På mange måter er det bedre at man får en klar valgvinner, sier han.
– En kan nok regne med at greske statsrenter går noe opp. Det kan fortsatt bli uro, litt avhengig av hva som sier. Du kan få et run mot bankene, men forhåpentligvis kan man korte ned perioden. Det kunne vært verre, sier Juel.