Blåblå statssekretær får habilitetskritikk før han har startet

Meglertopp Jon Gunnar Pedersen har søkt permisjon for å bli statssekretær i finansdepartementet. problematisk, mener BI-professor.

HAR PERMISJON: Jon Gunnar Pedersen har permisjon fra jobben i et av Norges største meglerhus, for å kunne bli statssekretær i finansdepartementet.

Knut Erik Knudsen
Publisert:

- Permisjon er ikke godt nok. Han burde slutte, sier professor Petter Gottschalk ved institutt for ledelse og organisasjon på handelshøyskolen BI.

- Som partner i et slikt firma så vil din inntekt være variabelt avhengig av hvilke betingelser firmaet har i fremtiden, og du vil som statssekretær kunne påvirke disse rammebetingelsene, sier han til E24.

Les også: Statoil-talsmann blir statssekretær i Utenriksdepartementet

- En mistanke vil henge ved denne personen. En mistanke om at han har en fremtidig interesse å ta hensyn til. Det vil bli stilt spørsmål om man kan stole på ham i alle sammenhenger – og det kommer til å bli brukt mot ham og regjeringen, spår BI-professoren.

Er partner

I forbindelse med nøkkeloverleveringen i departementet i dag, spurte E24 Jon Gunnar Pedersen om engasjementet i Arctic Securities vil føre til habilitetsspørsmål i hans nye politiske rolle.

BI-PROFESSOR: Petter Gottschalk

Jan Petter Lynau

- Det har vi vurdert, men det vil jeg kommentere senere, sa en ordknapp Pedersen.

Les også: Fersk næringsminister: - Har opplevd Kinas kjølighet på kroppen

Pedersen er medlem i Høyre, men blir en av Siv Jensens nærmeste medarbeidere i finansdepartementet.

Pedersen var i sin tid rådgiver for Kristin Clemet da hun var statsråd på 90-tallet, og har også hatt andre verv i Høyre.

Etter at han gikk ut av politikken har han markert seg som et av finansbransjens skarpeste hoder, og en av norsk næringslivs mest ettertraktede rådgivere.

Pedersen var med på å etablere meglerhuset Arctic Securities, hvor han er partner.

Les også: Listhaug: - En næring som står meg nært

Gjennom sitt selskap Immobiliare AS eier han 5,74 prosent av Arctic. Det er fra dette meglerhuset han nå har permisjon for å bli statssekretær.

- Det beste ville være om han sluttet i selskapet, sier BI-professor Gottschalk.

- Jeg vil anta at han er attraktiv igjen, og kan bli partner på nytt, når rollen som statssekretær er over.

Andre har sluttet

Pedersen skiller seg ut i den nye blåblå regjeringen.

SLUTTET: Tord Lien (Frp) sa opp jobben i Trønder Energi umiddelbart etter at han ble ny energiminister.

Frode Hansen

Flere andre i det påtroppende regjeringsapparatet har sluttet i sine sivile jobber, for å unngå habilitetskonflikter.

Tord Lien (Frp) har sagt opp jobben som direktør for samfunnskontakt i Trønder Energi, når han nå tar over som ny olje- energiminister.

Les også: Dette er den nye regjeringen

Børge Brende (H) har sagt fra seg styrevervet i Statoil for å bli utenriksminister, mens Sylvi Listhaug (Frp) sa opp på dagen som PR-rådgiver i First House da hun ble utnevnt til ny landbruksminister.

Pedersens statssekretærkollega Bård Glad Pedersen, som skal være nettopp Brendes høyre hånd i UD, sa på sin side opp stillingen som talsmann i Statoil da han ble utnevnt.

Ikke et problem juridisk

PROFESSOR: Jan Fridthjof Bernt.

Lise Åserud

Professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen, og er en av Norges fremste spesialister på habilitetsspørsmål. Han sier at det juridisk ikke er avgjørende at Pedersen har permisjon fra Arctic.

- Problemet er tilknytningen han har til selskapet, både i kraft av sitt tilsettingsforhold og som partner.

Professoren påpeker at Pedersens tilknytning til selskapet reiser to ulike problemstillinger; habilitet og taushetsplikt.

Det første bør ifølge Bernt ikke gi store utfordringer, ettersom tilknytningsforholdet er kjent.

- Pedersen og departementet må bare være oppmerksomme på problemstillingen, og sørge for at Pedersen ikke har noen berøring med saker som spesielt kan berøre Arctic Securities, sier han til E24.

Les også: I 2010 kalte hun norsk landbruk «kommunisme». Nå blir hun ny landbruksminister

SLUTTET: Bård Glad Pedersen (H) sluttet som informasjonssjef i Statoil da han ble utnevnt til statssekretær i UD.

Kent Skibstad

Når det gjelder taushetsplikt, er det et spørsmål om tilliten til Pedersens integritet, både i departementet og i allmennheten.

Dette kan bli en politisk utfordring, påpeker Bernt.

- Men her må man kunne stole på at Pedersen er nøye med å følge de strenge regler som gjelder om taushetsplikt, legger professoren til.

- At han frikobler seg helt fra sitt daglige virke i Arctic er en forutsetning for at det ikke skal stilles spørsmål om dette. Taushetsplikten avskjærer ham også fra å selv foreta noen former for økonomiske disposisjoner basert på den innsidekunnskap han måtte ha fra sitt virke som statssekretær.

- Kan påvirke rammebetingelser

BI-professor Petter Gottschalk understreker at man ikke kan forvente at politikere brenner alle broer til hverken tidligere bransjer eller arbeidsgivere.

- Da får man ikke dyktige folk inn i politikken. Men de må ikke kunne mistenkes for å tenke på den dagen det er slutt, sier han.

Les også: Knut Olav Åmås statssekretær i Kulturdepartementet

- Har du jobb hvor det ikke er en egeninteresse i det, for eksempel som lærer, og så får permisjon fra skolen, så vil du uansett hva du gjør som politiker ikke kunne personlig tjene på det. Men når den politiske rollen har påvirkning på rammebetingelsene for en bedrift du eier eller er ansatt i, er det annerledes, mener han.

- Kåre Willoch havnet under press da det senere kom fram at han var blitt betalt av NHOs forløper Industriforbundet mens han satt på Stortinget. Tidene har forandret seg siden den gang, men vi så jo hvordan det hele tiden ble stilt spørsmål rundt habiliteten til avgående fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) – og hvordan det ble en belastning for den nå avgåtte regjeringen, sier BI-professor Gottschalk.

- Hadde hun gått inn i regjering i dag, tipper jeg hun hadde lagt det eierskapet dødt.