Sverige kutter til negativ rente

Sverige følger etter Danmark og setter styringsrenten under null.

HIT, MEN IKKE LENGER: Den svenske sentralbanksjefen Stefan Ingves kutter styringsrenten med 0,1 prosentpoeng. Bildet er hentet fra en tidligere pressekonferanse.
  • Tone Iren Sørheim
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Riksbanken setter styringsrenten ned til minus 0,1 prosent.

Dagens rentekutt til minus 0,1 er tatt for å sikre at inflasjonen vil ta seg opp, opplyser Riksbanken, og peker på at det tyder på at den underliggende prisveksten (inflasjonen) ser ut til å ha bunnet ut.

Imidlertid peker sentralbanken på at situasjonen ute er usikker, noe som økte sannsnyligheten for at inflasjonen ikke ville stige raskt nok.

- Det finnes tegn på at den underliggende inflasjonen har bunnet, men omverdenen er nå mer usikker og det øker risikoen for at inflasjonen ikke vil stige tilstrekkelig raskt, siteres sentralbanksjef Stefan Ingves, ifølge Dagens Industri.

En negativ rente betyr at bankkundene må betale for å ha penger i banken. Det skaper risiko for at bankkunder vil på sikt ta ut penger for å oppbevare dem selv.

Les også

Nå har danskene brukt 198 milliarder på «kronekrigen»

Følger Danmark

SENIORØKONOM: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Både Sveits og Danmark har allerede negativ rente, begge med minus 0,75 prosent. Japan har nullrente, og Den europeiske sentralbanken har styringsrenten på rett over nullstreken med en rente på 0,05 prosent.

- Riksbanken overrasker, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til E24.

- Dette er klart mer ekspansivt enn ventet. De sier at de vil holde renten nede i negativt leie til inflasjonen nærmer seg to prosent. I tillegg til de tekniske grepene, forplikter de seg veldig sterkt ved at de sier rett ut at de kan gjøre mer om nødvendig, også mellom rentemøtene, sier han.

Skal skape økonomisk vekst

Riksbanken er positiv med tanke på fremtiden. Sentralbanken skisserer tre faktorer som vil gi økonomisk vekst i Sverige fremover. De er:

** Lavere oljepris.

** Svakere svensk krone

** Veldig lav rente.

Sverige importer olje, og dermed kan dette legge press på inflasjonen.

Riksbanken varsler videre at den «snart» vil begynne å kjøpe statsobligasjoner fra ett til fem års løpetid for 10 milliarder kroner.

- Kjøpsprogrammet høres ser ut som en spøk, men det er mest sannsynlig et signal på at mer vil bli gjort om nødvendig», skriver Nordea-økonom Jan von Gerich på Twitter.

Les også

Svensk inflasjon faller

Historisk beslutning

Det er for første gang i Riksbankens historie er styringsrenten er negativ, og det i verdens eldste sentralbank. Det som i dag omtales som Riksbanken ble stiftet allerede i 1668.
Det betyr at for første gang på 347 år er renten negativ hos «söta bror».

Den svenske kronen kronen svekker seg umiddelbart etter at rentebeslutningen ble kjent torsdag klokken 09.30.

En svensk hundrelapp er nå én krone billigere, og koster rundt 90 kroner.

Det var på forhånd spekulert i om Riksbanken kom til å innføre minusrente ,ettersom prisveksten har vært så lav over lengre tid.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Vi er overrasket over Riksbanken

  2. Sverige kutter renten

  3. Overraskende rentebeskjed: Sverige kutter ikke renten

  4. Riksbanen varsler mer verdipapirkjøp

  5. Fra «hauk» til minusrente og seddelpresse