Nekter for å vurdere euro-exit

Eurosone-topp avviser at det er aktuelt for Hellas å droppe euroen.

EUROSJEFEN: Jean-Claude Juncker er leder for gruppen av finansministre i eurosonen ved siden av statsministerjobben i Luxemburg.
Publisert:

Fredag kveld skrev tyske Der Spiegel at den greske regjeringen vurderte å forlate eurosonen og gjeninnføre drakmer, og at dette skulle diskuteres på et krisemøte i Luxemburg fredag kveld.

Lederen for finansministrene i eurogruppen, Jean-Claude Juncker, avviste både før og etter møtet at det var dette som stod på dagsorden på møtet, som EU-kommisjonen innkalte til på kort varsel.

- Vi har ikke diskutert om Hellas skal forlate eurosonen. Det er en svært dårlig idé, og på ingen måte et alternativ vi vil vurdere, sa han til pressen etter krisemøtet fredag kveld.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sa imidlertid Juncker at finansministrene i de 16 eurolandene på et møte 16. mai vil diskutere hvorvidt Hellas trenger ytterligere økonomisk bistand enn de 110 milliardene de fikk i kriselån i fjor.

Utelukker konkurs

Han sa også at det var uaktuelt å restrukturere gjelden til det kriserammede landet, som ifølge Eurostat hadde en statsgjeld på 143 prosent av landets bruttonasjonalprodukt ved utgangen av 2010.

- Vi ønsker ikke at eurosonen skal eksplodere uten grunn. Vi utelukker restruktureringsalternativet, selv om det ser ut til å diskuteres mye i enkelte finansmiljøer, fortsatte Juncker.

Restrukturing av statsgjeld innebærer at renten og nedbetalingstiden på lån reforhandles fordi landet ikke klarer å betjene gjelden sin, og er i praksis det nærmeste et land kan komme å gå konkurs.

LES OGSÅ: - Gresk konkurs kan utløse full panikk

Det greske finansdepartmentet bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at finansminister George Papaconstantinou deltok på møtet, men avviste at en euro-exit ble diskutert.

- Finansministeren var invitert for å diskutere den økonomiske utviklingen i Hellas. Hvorvidt Hellas vil forlate eurosonen var ikke et tema, og det ble aldri foreslått å diskutere, uttalte det greske finansdepartmentet.

- Uunngåelig

Mange eksperter tror imidlertid at Hellas til syvende og sist vil tvinges til å forlate eurosonen.

- Det er uunngåelig at Hellas forlater unionen. De har ingenting der å gjøre, sa sjeføkonom Petter Eilif de Lange til E24 fredag kveld, da nyheten om krisemøtet i eurosonen ble kjent.

LES OGSÅ: - Hellas vurderer å forlate euroen

Han mener det er realistisk at Hellas vurderer en euro-exit.

- Jeg tviler sterkt på at Hellas har så subtile og utspekulerte politikere at de slipper rykter som dette for å svekke euroen og bedre sin konkurransesituasjon. Trolig undersøker de nå muligheten for å ta tilbake drakmer, og forbli i EU.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: