Forsker frykter tollkonsekvenser i Norge: – Mange arbeidsplasser står på spill

Økt konkurranse, dyrere stål og tap av arbeidsplasser er noen av effektene Trumps metalltoll kan ha for Norge. 

RAMMER NORGE: Toll på stål og aluminium vil kunne ramme Norge, mener forsker.

Foto: Manuel Balce Ceneta AP
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

President Donald Trumps planer om importtoll på 25 og 10 prosent på henholdsvis stål og aluminium har økt frykten for handelskrig over hele verden.

Forsker Guri Rosén ved ARENA senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo ser store farer ved forslaget til Trump.

– Den viktigste konsekvensen er at det multilaterale handelssystemet nå knaker i sammenføyningene. Trump risikerer å starte en verdensomspennende proteksjonistisk bølge, sier hun til E24.

Og konsekvensene av tollen kan også komme til å bli merkbare i Norge. Rosén tror arbeidsplasser kan stå på spill.

Les også: Kina gjør seg klar for handelskrig med USA

Prisen på stål vil øke

Forskeren mener vinnerne av Donald Trumps nye tollsatser vil være amerikanske stålprodusenter.
Forbrukerne vil kunne ende som en del av taperlaget.

Guri Rosén er forsker på blant annet EUs eksterne handelspolitikk på Universitetet i Oslo.

Foto: UIO

– Konsekvensene er at det blir mindre konkurranse på det amerikanske markedet, så prisen på stål vil øke. Kartellet av amerikanske stålprodusenter vil kunne tjene på dette. Samtidig vil en rekke andre produsenter tape på at stål blir dyrere, og dermed også forbrukerne – fordi varer vil øke i pris, sier forskeren.

Rosén mener også at risikoen er til stede for at arbeidsplasser innen bygg og anlegg vil gå tapt.

Les også: Norge vil ikke ta igjen mot Trump

– Mange arbeidsplasser står på spill

Norge er en stor produsent innen aluminium, og har en årlig produksjon på om lag 1,2 millioner tonn. Det gjør oss til Europas største innen primæraluminium.

– Vi selger nesten alt til Europa – under 1 prosent av norsk aluminium- og ståleksport går til USA. Det farligste for Norge blir dermed hvordan andre land, særlig EU, reagerer på Trumps tollmurer, sier Rosén.

– EU blir nødt til å beskytte seg mot økt press på det europeiske markedet. Innenfor WTO er det mulig å opprette såkalte «safeguards» dersom importen av ett produkt brått øker dramatisk – nøyaktig slik EU hevder USA nå gjør. EU kjøper ikke USAs forklaring om at tariffene økes av hensyn til nasjonal sikkerhet. Det innebærer at EU innfører restriksjoner på kjøp av stål og aluminium fra resten av verden. Det kan også komme til å ramme Norge på sikt.

Les også

Trump lover «rettferdige» tollsatser

– Norge bør være redd for at de store eksportørene av stål og aluminium til USA, særlig Kina, nå kommer til å snu sin eksport mot Europa. Dette vil gi økt konkurranse, som kan bli et stort problem for både europeisk og norsk industri. Mange arbeidsplasser står på spill, sier Rosén.

– Tror det blir tvistesak

Arne Melchior, seniorforsker og leder for forskningsgruppen for internasjonal økonomi ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, tror de nye tollsatsene vil bli reist som tvistesak i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– Dette tiltaket beveger seg i veldig grumsete og uklart farvann når det gjelder handelsjusen, med tanke på at det er begrunnet ut fra sikkerhetspolitikk. Om dét holder vann i WTO, som det neppe gjør, er et tema videre, sier han til VG.

– Det er også viktig at USA truer med å blokkere hele tvisteløsningsordningen i WTO. Hvis WTO blir svekket som system for å løse handelskonflikter, er det dårlig nytt for Norge, mener han.

Les også

Handelskrig rykker nærmere med Trumps metalltoll

Les også

Trump har signert tollforslaget

Les også

Musk støtter Trumps handelspolitikk overfor Kina

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norge
  2. Donald Trump
  3. EU
  4. USA

Flere artikler

  1. Kina gjør seg klar for handelskrig med USA

  2. Reuters: EU vurderer toll på USA-varer

  3. Handelskrig rykker nærmere med Trumps metalltoll

  4. Merkel og Macron advarer Trump mot handelskrig

  5. USA innfører ståltoll fra flere land