SPILTE PÅ BØRSEN MED 400 MRD: Bankskandalen vokser stadig

Den 31 år gamle Jérome Kerviel hadde ulovlig plassert titalls milliarder euro i dårlige verdipapirer. Dette gjør skandalen mer omfattende enn banken fortalte torsdag.

Publisert:

Gjennom sin advokat, Elisabeth Meyer, har Jérome Kerviel meddelt at han ikke er på flukt og er villig til å samarbeide med myndighetene.

Les også: - Millardsvindleren er ikke på flukt

Men det var i går ikke kjent hvor megleren oppholdt seg. Kerviel er anmeldt både av banken og av aksjonærer. Politiet har innledet etterforskning. Ifølge nyhetsbyrået AP var det i går uklart når han vil bli avhørt.
Samtidig vokser skandalen.

Fredag ble det kjent at Kerviel har drevet en mye mer omfattende handel enn hva banken tidligere har gitt inntrykk av.

I sin jobb som megler, kunne han handle håndtere en portefølje til en verdi av 20 millioner euro, eller 160 millioner kroner. Raymond Soubie som er en av president Nicolas Sarkozys rådgivere, uttalte i går at Kerviel har handlet med mer enn 50 milliarder euro.

Kerviel lekte seg altså med rundt 400 milliarder kroner, en sum tilsvarende Slovenias brutto nasjonalprodukt.

Les også: Svindleren ga rentekutt

Facebook-flukt

Fagforeningene i banken sier at ledelsen har opplyst at han hadde familieproblemer da den orienterte om skandalen.

Kerviel får gode skussmål fra tidligere lærere og ordføreren i sin hjemby Pont-L'Abbe. Men vennene svikter ham. I alle fall på Facebook.

Der hadde han 11 venner før navnet hans ble kjent. Timer senere var tallet nede i fire.
Kerviel har ikke selv hatt direkte vinning av svindelen.

En teori er at han skulle vise hvor dyktig og dristig han var, men tapte på handelen i et fallende marked. Dermed måtte han ta nye sjanser for å dekke inn tapet.

Fagforeningene varsler at de vil ha en gjennomgang av kriteriene i bonussystemet etter denne skandalen.
De enorme summene, og det faktum at Kerviel har gjort dette over kort tid, øker skepsisen mot bankens offisielle forklaring om at 31-åringen har klart å gjøre dette alene.

Banken har vist til at 31-åringen inntil 2005 jobbet med kontrollsystemene i banken og at han på en sofistikert måte har skjult operasjonene.
Frankrikes statsminister François Fillon er blant skeptikerne.
- Det er vanskelig å forstå hvordan en person alene, på relativt kort tid, kan forårsake så enorme tap, sa han og la til at regjeringen burde ha vært informert umiddelbart og ikke fire dager etter at banken oppdaget svindelen.
Uheldig tidspunkt

Christian Noyer, i egenskap av sjef for den franske nasjonalbanken, skal granske det som har skjedd.

Han viste i går til at dersom ikke markedet hadde falt dramatisk sist uke, ville tapene ha blitt mindre. Société Générale fikk store tap, fordi de avviklet Kerviels posisjoner i et fallende marked.

Reuters melder at tapet bare var på 1 milliard euro før nedsalget. Totalt har banken tapt 4,9 milliarder euro, tilsvarende knapt 40 milliarder kroner.
Flere av de internasjonale kredittvurderingsfirmaene vil ikke lenger anbefale kjøp av aksjer i banken etter det som har skjedd.

Les også: - Hadde betydelige familieproblemer

Publisert:
Gå til e24.no