KAMPEN OM FAST: Microsoft vil kjøpe Fast

- Det er en trist dag, sier styremedlem Robert Keith.

SCANPIX / JUNGE
  • Jo Andre Aakvik
  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:

Det opplyses i en børsmelding tirsdag formiddag.

- Det er en trist dag, men Fast kommer i gode hender, og jeg tror selskapet vil blomstre bedre hos Microsoft enn stående alene, sier styremedlem Robert Keith til E24.

Budet sender Fast til topps på Oslo Børs med en oppgang på 42 prosent.

Følg Fast-aksjen på Børs24.

Har bygd opp Fast

Keith har sammen med sin britiske kamerat Thomas Fussell og konsernsjef John M. Lervik styrt Fast det siste tiåret. Trioen har bygget opp selskapet til å bli ledende på søkemotorfronten, men samtidig har ikke de finansielle resultatene stått i stil med teknologien selskapet har solgt.

Styret anbefaler budet fra Microsoft, og det har allerede aksept fra 37 prosent av aksjonærene - med det vanlige forbeholdet om at det ikke kommer noe høyere bud.

Keith mener at budet fra Microsoft viser at Fast er et godt selskap, og at det er en bekreftelse på at konsernsjef John M. Lervik har gjort en god jobb.

- Vi er veldig glad for at et selskap av Microsofts kvalitet og størrelse vil kjøpe Fast, sier Keith.

- Dette oppkjøpet gir Fast en interessant mulighet til å spre vår ledende søketeknologi og innovasjon til flere organisasjoner globalt, heter det i en kommentar fra administrerende direktør John Lervik i Fast.

- Det meste vi kunne få

Budet priser Fast til 6,6 milliarder kroner. Det tilsvarer en oppkjøpspremie på 42 prosent, sammenlignet med sluttprisen 4. januar.

19 kroner er imidlertid ikke en høy Fast-kurs historisk, og for rundt to år siden lå kursen rundt 26 kroner. Men det siste året spesielt har vært preget av nedskrivninger og bemanningskutt, og det har sendt kursen til bunns.

- Prisen har vært et forhandlingsspørsmål, og det meste vi kunne få gitt forutsetningene. Vi mener at aksjonærene har fått en god pris, men Micosoft betaler ikke for mye hvis Fast utvikler seg slik vi tror det vil gjøre, sier Keith.

I aksjemarkedet legger Fast-kursen seg på 18,90 kroner - det betyr at markedet ikke spekulerer i et høyere bud på selskapet.

Les også: "Togrøverne" får 430 mill.

Selskapets to største aksjonærer, Orkla og forvaltningsselskapet Hermes, støtter budet.

Budet betinges av 90 prosent akseptgrad. Goldman Sach er rådgiver for Microsoft og Merrill Lynch for Fast. Ifølge meldingen fra Fast forventes kjøpet å være sluttført i løpet av andre kvartal i år.

Les også: Tilsynet sjekker Fast

Publisert:

Flere artikler

  1. Bredt opprør mot Keith og Fussell

  2. Keith: - Prisen kunne vært høyere

  3. Kredittilsynet starter innsidegranskning

  4. Lervik måtte gå fra Microsoft

  5. Fast-gründer tilbake med nytt IT-selskap:- Det begynner å bli ganske artig