Frykter minoritetene blir ny underklasse

Minoritetene kan bli den nye underklassen i Norge, frykter Jon Erik Dølvik, forsker ved Fafo.

Publisert:

- Vi risikerer å etablere en nordisk modell for alle som er innenfor, og noe helt annet for en multi-etnisk innvandrerbefolkning som står utenfor, sier Jon Erik Dølvik, forskningssjef ved forskningsstiftelsen Fafo.

Forskningsstiftelsen Fafo feirer i disse dager sitt 25-årsjubileum med en større konferanse. På denne konferansen drøfter forskere, politikere og internasjonale samfunnstopper den ”nordiske modellen”.

Les flere nyheter på E24.

Hovmod

Noe av det fremste kjennetegnet på den "nordiske modellen" er at de nordiske landene har høy velstand, på tross av sterke fagforeninger og relativt høyt skattenivå.

Men det finnes også andre, og langt mindre flatterende, elementer i den nordiske samfunnsstrukturen.

Ifølge Dølvik er hovmod også en sentral nordisk egenskap.

- Norge har en uslåelig historie for kraftige økonomiske oppturer, etterfulgt av stjernesmeller. Godt smurt av en skyhøy oljepris og masse polakker går det fint nå, men det er verdt å huske at også de nordiske landene har opplevd både oppturer og nedturer, sier Dølvik.

Flere nyheter fra E24.

Skryt fra Jens

Statsminister Jens Stoltenberg var enig i at den sentrale utfordringen for de nordiske velferdsstatene er større inkludering på arbeidsmarkedet.

- Arbeiderbevegelsen har alltid jobbet for å inkludere nye grupper i samfunnet, for å gi dem makt og innflytelse. Først var det arbeiderklassen, så kvinnene. Nå er det etniske minoriteter som står for tur, sier Jens Stoltenberg.

Han gratulerte også Fafo med jubileet. Gudmund Hernes og Terje Rød-Larsen var initiativtakerne da Fafo ble etablert, og Stoltenberg berømmet deres akademiske evner.

- I tillegg er de praktikere. De er veldig gode til å gjennomføre prosjektene, og flinke med penger, sa Stoltenberg.

Terje Rød-Larsen var statsråd i fire uker i 1996, men måtte trekke seg etter en rekke avsløringer om skatterot ti år tidligere.

Publisert: