Spenning i Midtøsten - oljeaksjer stiger

Det er et blandet bilde på de asiatiske børsene fredag morgen, etter at Wall Street nådde en ny «all time high» torsdag.

Publisert:

Det er et blandet bilde på de asiatiske børsene fredag morgen, etter at Wall Street nådde en ny «all time high» kvelden før.

Utviklingen kommer mens spenningene i Midtøsten, verdens viktigste område for oljeproduksjon, vedvarer. Den iranske Revolusjonsgarden opplyste torsdag morgen å ha skutt ned en amerikansk overvåkningsdrone i iransk luftrom. Det etter at to oljetankere ble angrepet i Omanbukta i forrige uke.

Dyrere olje

Saken har påvirket oljeprisen, som gjorde sitt største hopp på én dag siden januar etter at Trump skrev at «Iran gjorde en stor tabbe» i en Twitter-melding torsdag kveld.

Tidlig fredag morgen skriver New York Times at presidenten skal ha beordret angrep mot flere iranske mål, men at han senere trakk ordren tilbake.

Flere oljeselskaper stiger på børs fredag morgen. Australske Beach Energy er opp 2,94 prosent, mens Santos er opp 1,27 prosent. Japanske Inpex er samtidig opp 3,65 prosent, mens S-Oil er opp 1,09 prosent i Sør-Korea. De Hongkong-noterte aksjene til PetroChina er samtidig opp 1,15 prosent.

Slik ser det ut på børsene tidlig fredag morgen:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,20 prosent
  • Hang Seng i Hongkong bed 0,12 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,53 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,21 prosent
  • STI i Singapore ned 0,05 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 0,51 prosent


Dyrere gull

Gullprisen stiger til sitt høyeste nivå siden 4. september 2013 tidlig fredag morgen.

Gullprisen er i skrivende stund opp 1,22 prosent for dagen, og handles for 1.404,66 dollar per unse i spotmarkedet.

Det edle metallet er ofte ansett som en trygg havn for investorer. Prisen har steget 4,5 prosent den siste uken. Samtidig har situasjonen i Midtøsten tilspisset seg, den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har hintet om flere rentekutt, mens handelskrigen og bekymringer knyttet til den globale veksten har vedvart.

Utviklingen har også blitt støttet av fallende renter på de amerikanske statsobligasjonene, skriver Financial Times.

Publisert: